lördag 16 mars 2013

Lågprisutgåvan Zelda Gold Pack


Annons i Super PLAY, oktober 1997. "Zelda Goldpack 399:-"
 
Zelda Gold Pack är känt som det mest värdefulla svenska samlarspelet, men till skillnad från Ocarina of Time på guldkassett eller Wind Waker med Ocarina of Time och Master Quest på bonusskiva, så var Zelda Gold Pack från början inte avsett att vara en utgåva för samlare. The Legend of Zelda – A Link to the Past släpptes i Sverige den 24 september 1992 med ett nypris på omkring 700 kronor. Zelda Gold Pack kom fem år efteråt, och priset 399 kronor inklusive guiden Nintendobiblioteket 4, som även såldes separat för 98 kronor, var förmodligen nödvändigt i en tid när SNES var på väg bort från butikerna. Men Zelda Gold Pack var alltså en lågprisutgåva, även om man valde att paketera det helt annorlunda än de andra SNES-spelen i röda förpackningar med en guldfärgad Mario.

Topplistorna i samma tidning.

A Link to the Past var ett av två SNES-spel på Super PLAY-läsarnas topplista vid den här tiden (oktober 1997), så det var fortfarande mycket populärt. Man noterar också att det är uppföljarna till de båda SNES-spelen på ”Topp 20” som toppar Önskelistan.

Även om Ocarina of Time på guldkassett och Wind Waker med bonusskiva inte är speciellt dyra idag så finns det åtminstone en samlarutgåva av Zelda som faktiskt har fått riktigt högt samlarvärde. Det är Majora’s Mask Limited Edition Adventure Set, utgivet i tusen numrerade exemplar, som med 11212 kronor placerar sig högt på listan över de dyraste spelen. Den utgåvan hade säkerligen ett högt nypris, till skillnad från Zelda Gold Pack. Men att köpa uttalade ”samlarutgåvor” och ta samlarvärde för givet brukar utmynna i besvikelse.

A Link to the Past.

1 kommentar:

  1. Very informative and impressive post you have written, this is quite interesting and i have went through it completely, an upgraded information is shared, keep sharing such valuable information. Key Master Vending Machine

    SvaraRadera