tisdag 6 november 2012

Visar Bergsala på kartongens flik att ett spel inte är SCN?

I en kommentar till föregående inlägg ställdes en fråga om Terranigma och ”Imported by Bergsala” på dess förpackning. Många säljare väljer att tolka Bergsala-texten som att spelet är SCN-version och använder det som säljargument. Häromveckan såldes ett sådant ”SCN”-exemplar för 5500 kronor. Men håller det verkligen att uppge att ens oöppnade Terranigma är SCN-version med hänvisning till Bergsala-texten på kartongen? På den frågan är svaret klart nej, för det finns ingen SCN-version av Terranigma. Bergsalas version är i det här fallet UKV, kassetten EUR, och har budgivarna lagt bud i tron att det var ett SCN-exemplar så har de blivit vilseledda. Det jag nu har undersökt är om man rentav kan hävda att motsatsen gäller, dvs att man kan utesluta att ett spel är SCN utifrån att det står Bergsala på fliken så som på Terranigma. Jag tittade igenom mina SCN-spel efter flikar med Bergsala-logotyp och hittade ingen sådan. Bergsala-logotyp på fliken finns istället på spel som Harvest Moon och Street Fighter Alpha 2, alltså sena spel som inte har SCN-märkning. Nedan följer en hel del bilder, tagna av mig, som förhoppningsvis ska göra det hela mer begripligt.Super Tennis (SNSP-ST-SCN) får representera de tidiga SCN-spelen eftersom det släpptes samtidigt som SNES i Sverige. Ingen information om importör (Bergsala) på fliken, bara titeln och en bild från spelet.Flera år senare släpptes Tetris & Dr. Mario (med förlängd titelkod, SNSP-ATFP-SCN, och ”Only For Nintendo” uppe i vänstra hörnet) och det får representera de senare SCN-spelen. Här ser det likadant ut på fliken som på ST och det här utseendet får sägas vara normen för SNES SCN, även om det också är vanligt med bara spelets titel utan bild bredvid. I enstaka fall står namnet på företaget som har utvecklat spelet, till exempel ”HAL Laboratory, inc.” på Hole In One Golf. Men det viktiga för den här undersökningen är, att importören Bergsala inte står med på fliken i ett enda fall.På NUS-spel är Terranigma-varianten dominerande, alltså text som informerar om att spelet på de brittiska öarna distribueras av THE Games Ltd., medan det i Skandinavien importeras av Bergsala AB. Men dessa NUS-spel är inte SCN, utan UKV, liksom Terranigma. Svensksålda Super Mario 64 är t.ex. märkta NUS-P-NSMP-UKV. SCN finns på NUS men är sällsynt. Att Terranigma har likheter med NUS-spelen på fliken har säkerligen att göra med att det bara skiljer några månader mellan Terranigma (december 1996) och Nintendo 64 (mars 1997) med avseende på svensk release.
Åtminstone ett NUS-spel avviker från mönstret, och det på flera sätt. Donkey Kong 64 (NUS-NDOP-SCN) kombinerar SCN med Bergsala på kartongens flik, men på samma flik står också vad som tycks vara samtliga europeiska importörer (eller om det är distributörer). Det blir alltså väldigt trångt med text på den där fliken, och att få plats med någon bild från spelet är inte att tala om. Viktigare med postadresser till ett dussin distributörer, tydligen. DO är även ett av få NUS-spel som finns i SCN-version, och det utmärker sig också med att det såldes tillsammans med Expansion Pak. Ett speciellt spel på många sätt alltså, och kanske var SCN-märkningen tänkt som en kompensation för Donkey Kong, som i Donkey Kong Country 3 fick den märkligaste kod- och färgkombinationen av alla SNES-spel (se s. 82 i Spelsamlarboken).På SNES UKV kan det se olika ut. Här är tre varianter: en med informerande text (inte bara distributör, utan även garanti och tillverkningsland), en med centrerad titel och en med bild från spelet precis som på SCN-spelen. TI är UKV (förstautgåva) medan MK och FZ är UKV-1, dvs senare utgåvor.Det här är det australiensiska Terranigma (SNSP-AQTP-AUS) som vissa samlare tycker har ett mer tilltalande utseende det svensksålda. En SCN-version av spelet skulle antagligen ha sett ut ungefär så här.Bara svagt relaterat till resten av inlägget så har Konami en helt egen regionskod för sina NUS-spel: EUU. Till exempel här NUS-NG5P-EUU för svensksålda Mystical Ninja Starring Goemon.

Kontentan av det här inlägget är alltså, att säljare som skriver att deras spel är SCN och hänvisar till Bergsala på fliken antingen inte vet vad de säljer, eller vilseleder avsiktligt, eller är oförsvarligt slarviga med begreppen. Om någon hittar ett SCN-exemplar (ej A3CP med UKV-grön SCN-manual) med Bergsala på fliken så tar jag tacksamt emot bilder.  

Pappret som ligger under spelen på bilderna är ett provtryck av Spelsamlarbokens omslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar