söndag 14 november 2021

Jubileum föranleder revision av kanon

Vid jubileum brukar man få anledning att ompröva hur spelen från förr står sig. Vad är det då för jubileum i november 2021? Jo, det är 50 år sedan Computer Space som det första spelet började dra in pengar. Det är spelbranschen som blir 50 år.

Nu är det gamesradar.com som har låtit allmänheten rösta fram det ”ultimata” spelet. Resultatet presenteras 23 november, men förarbetet är nog så intressant. En första gallring gjordes genom att ta topplistor från två tongivande västerländska speltidningar, Edge och Retro Gamer, plus varje års vinnare av Golden Joystick Awards. Den solida basen med åtskilliga hundra titlar tog sig sedan sakkunniga an och valde ut 20 spel till omröstningen.

De 20 spelen är:

Minecraft

The Last of Us

Doom

Tetris

Super Mario 64

Street Fighter II

Space Invaders

Portal

Pokémon GO

Super Mario Kart

Grand Theft Auto V

Super Mario Bros. 3

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Halo: Combat Evolved

Dark Souls

Metal Gear Solid

Half-Life 2

Call of Duty 4: Modern Warfare

Pac-Man

Sim City

Det man kan utläsa av ovanstående lista är bland annat att de sju bästa spelen till SNES skulle vara Super Mario Kart, Street Fighter II, Super Mario Bros 3 (ej på egen kassett), Tetris, Sim City, Space Invaders och Pac-Man (i Pac-Man 2: The New Adventures). Då räknar jag bort Doom, som inte håller måttet på SNES.

En uppenbar invändning blir att Space Invaders och Pac-Man av många inte skulle räknas till de 10, 20 eller ens 50 bästa spelen till SNES. Förlorade de verkligen så mycket spelkvalitet när de porterades? Nej, båda är mycket lika respektive arkadoriginal. De är alltså inte med på grund av kvalitet, utan för att de representerar en era.

Jag ägnar ganska mycket av Spelsamlarboken åt kanon, som samvarierar med samlandet. Jag skriver bland annat att spel som rankas högt flera gånger, av olika juryer och med lång tid emellan befäster sin position. Några av de 20 spelen hos GamesRadar har inte varit med så länge, och det är inte alls säkert att Breath of the Wild definitivt har petat bort Ocarina of Time, som saknas här men längre tillbaka har många höga placeringar. Jag konstaterar också i min bok att man får väldigt olika svar beroende på om man frågar japaner eller västerlänningar. Hos GamesRadar blir det mycket påtagligt i avsaknaden av Final Fantasy och Dragon Quest, som annars brukar kunna hävda sig även i väst.

Deltog man i omröstningen kunde man välja att få en e-bok, men titlar som 100 Nintendo Games To Play Before You Die får mig att tvivla på kvaliteten. Det gäller att ha syn, hörsel, reaktionsförmåga, rörlighet i fingrarna, intellektuell skärpa och ganska mycket annat om spelen verkligen ska komma till sin rätt. På ålderdomshemmet är det för sent.

För övrigt är Super Mario 64 nu lika gammalt som Computer Space var när Super Mario 64 var nytt.

Space Invaders och Pac-Man är inte så mycket bättre i det här formatet, men GamesRadar ville ha med dem som representanter för arkaderan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar