onsdag 28 november 2018

Tyska kassettpriser jämfört med svenska

Många spelsamlare kommer säkert ihåg när tyska spel såldes i stor mängd till vrakpriser på Tradera. Man kan anta att intresset för spelen då var minimalt i Tyskland, eftersom svenskar inte gärna väljer tyskspråkiga spel och de alltså ändå var lättare att sälja här. Är det då svagare SEK som nu har fått flödet från Tyskland att stanna av? Visst spelar det roll för den som importerar, game-world till exempel, om det går 11 kronor på en euro eller 8, men framförallt bör efterfrågan ha ökat i Tyskland, vilket gett kraftigt stigande priser i EUR (alltså euro).

Tyska kassetter har vanligen en märkning på kassetten som inte uppskattas i Sverige, även om det är engelsk text i spelet, men det finns också identiska kassetter som är fullt gångbara både i Tyskland och Sverige. Dessa är färre än man kan tro, för sena SNES-kassetter som har EUR-märkning i Sverige behöver inte ha det i Tyskland; till exempel är Harvest Moon från 1998 där NOE.

Titlarna som jag har valt att titta på är Ice Climber, Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble och Mario Kart 64, alltså en till vardera NES, SNES och NUS. Jag har jämfört avslutade auktioner på Tradera med fasta priser på tyska Amazon. Fasta priser är ofta alldeles för höga på Tradera, men på tyska Amazon finns det så många säljare att de lägsta priserna bör kunna räknas som marknadspriser, dvs i paritet med vad en auktion skulle ge.

Så här ser det då ut:


Ice Climber ligger på strax över 100 SEK respektive knappt 15 EUR. Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble säljs för 200-300 SEK respektive knappt 30 EUR. Mario Kart 64 har ett pris på 400-500 SEK samt strax över 50 EUR. Inget fyndläge i Tyskland med andra ord, och prisskillnaderna är så små att det inte är någon vits med att skicka spelen utanför respektive land.

Att samtliga granskade titlar visade sig vara billigare på Tradera än på tyska Amazon kan tyda på att de spelen på den svenska marknaden faktiskt blir billigare i andra valutor med svagare krona. Samtidigt är en variation mellan 400 och 550 kronor högst normalt, och det är inte större effekt än så en eurokurs på 8 eller 11 kronor ger.

Nu har jag inte tittat på priserna i Tyskland tidigare och har alltså inget att jämföra med, men det är ingen djärv gissning att det är först på senare tid som priserna har kommit ikapp de svenska. Och då spelar valutakursen bara in på marginalen.

2 kommentarer:

 1. Verkar som att auktionerna på NES-kassetter blir allt färre och färre till förmån för fasta priser. Detta ser man både på Facebook och på Tradera.
  Jag misstänker att marknaden håller på att kylas av ordentligt, är det NES-mini som gör att retrosugna spelare väljer bort originalhårdvaran kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med fast pris kan man få spelet redan dagen därpå, och det kanske vissa är beredda att betala extra för. Inlägget Fastprisannonserna tar över publicerades 2016, och utvecklingen mot fasta priser har fortsatt sedan dess. För Ice Climber fanns det i alla fall flera auktioner med rätt så snarlika slutpriser, som dessutom var i nivå med värderingen i Spelsamlarboken.

   Radera