måndag 11 september 2017

Tillbakablick på RG 2010 med Gaminggrannar

Nu i september är det förmodligen ganska många av bloggens läsare som beger sig till någon mässa för det som har kommit att kallas för retrospel (ett egentligen felaktigt begrepp som nu är grundligt inarbetat). Retrogathering i slutet av månaden är pionjären bland de svenska mässorna av det slaget, och när Spelsamlarboken (där begreppet retro inte används alls) började säljas 2010 var Retrogathering den första mässan jag åkte till. Mässan hade starkare profilering mot hemdatorer än mot Nintendo, men jag tänkte ändå att det kunde finnas en målgrupp som gjorde det värt att åka till Stockholm, om så mest för att fler skulle få kännedom om boken. Retrogathering har nämligen några gånger hållits i Stockholm och över två dagar, och inte som nu i Västerås och en dag.

Det finns säkert en och annan besökare som uppskattar att kunna sova på saken och komma tillbaka dag två och göra affär, och när många besökare och utställare bor på samma hotell, som var fallet i Stockholm, så finns det även möjlighet till givande samvaro i samband med det. Så det finns absolut fördelar med att köra två dagar, men det innebär också betydligt lägre intensitet, framförallt dag två, och med tanke på att de sista två eller tre timmarna är lugna på alla endagsmässor så kanske man inte tycker att man kan motivera en andra dag bara för att vissa behöver sova på saken innan de gör affär. Men kanske för spelsamlarnas skull?

Ska man köpa en bok utgiven på eget förlag av en författare som inte är känd sedan tidigare finns det kanske en del att överväga; en sådan bok kan rentav visa sig innehålla särskrivningar. Nu gör Spelsamlarboken inte det, men det visste inte besökarna på Retrogathering 2010 (även om de hade möjlighet att bläddra i en bok). Några böcker blev i alla fall sålda, fler första dagen än andra, och en av köparna ville passa på att filma. Han hade nyligen startat en hemsida och Youtube-kanal med två andra och de kallade sig för Gaminggrannar. Numera är trion välkänd i spelsamlarkretsar och alltjämt mycket uppskattad för sina videor på Youtube, men på Retrogathering 2010 var de okända för mig. Videon som blev resultatet heter GamingGrannar.se @ RetroGathering 2010 och är faktiskt till större delen stillbilder, där ser man hur mycket tekniken har utvecklats sedan dess, men de har ändå lyckats förträffligt med att dokumentera mässan.

Den kanske inte omedelbart uppenbara men enorma skillnaden mot 2017 års mässor är att säljarna 2010 hade för avsikt att faktiskt få sålt merparten av det de hade med sig. Då kunde säljarna till större delen kategoriseras som samlare; inför årets RG fanns endast fem bord att boka till facilt pris för privatpersoner, så det kommer mestadels att vara företag som säljer antingen spelrelaterade prylar eller begagnade spel. Många av dem har ett rätt så likartat utbud. På Tradera yttrar sig samma fenomen, att mindre av handeln sker samlare emellan, i att fastprisannonserna tar över och att marknadspriser blir allt ovanligare till förmån för överpriser. Med marknadspriser menas då i huvudsak auktioner där flera budgivare deltar, som torde vara det närmaste spelsamlarmarknaden kommer verkliga marknadspriser (som är till exempel bitcoinkursen vid en given tidpunkt eller ett terminskontrakt på sojabönor).

En annan stor skillnad var att Swish inte fanns 2010 och att alla affärer därför gjordes med mynt och sedlar eller i viss mån byteshandel. Kontanterna som användes då är dessutom utbytta sedan dess och går inte längre att omvandla till kontobehållning, och fungerar därför inte i andra sammanhang heller. Det där med att ”cash is king” på RG gäller däremot fortfarande i viss mån, åtminstone fick jag ta emot hela tre tusenkronorssedlar förra året. Sådana sedlar är förvisso opraktiska när man köper småsaker, men för eftertraktade spel kan det rentav krävas flera stycken och då är det bra att det finns bankkontor som tillhandahåller alla valörer.

Men titta för all del på videon och hör mig säga ”ess-ness”. Det går ju att säga så med hänsyftning på Super NES, men det är ingen som gör det numera och jag blev själv lite förvånad när jag hörde mig uttala det så.

Jag på Retrogathering 2010. Från Gaminggrannars video.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar