torsdag 2 februari 2017

Nordiska utgåvor inte alltid givna att föredra

De senaste veckorna har en enkät varit aktiv på bloggen. Frågan och utfallet ser ut så här.

 


Vilken utgåva av Street Fighter II Turbo till SNES föredrar du?


Brittisk (SNSP-TI-UKV)
  2 (50%)

Nordisk (SNSP-TI-FAH med finsk svartvit manual)
  2 (50%)

Annan
  0 (0%)

Votes so far: 4
Poll closed

Parallellt ställdes (ungefär) samma fråga på sndb och då blev svaren så här.


Och så två bilder som visar de båda alternativen (ett tredje alternativ var tydligen inte aktuellt för någon). Försöker man att bortse från kontexten som det nutida spelsamlarklimatet innebär så är det svårt att landa i något annat än att UKV-utgåvan är den klart bättre: manual i färg och ingen missvisande text på kartongen. Ej heller fransk text på kassetten. Men nu är det vanligt att man väljer en nordisk utgåva alla gånger om sådan finns, även om den råkar vara finsk och man inte kan mer än att räkna till tre och säga ”får ej övertäckas” på finska.

Undersökningen hade kunnat visa att det för SNES spelar mindre roll om ett visst spel har haft nordisk release av officiell art, men med mycket få röster får man istället se hur marknaden hanterar den finska FAH-utgåvan. Street Fighter II Turbo når inte långt över tusenlappen i UKV-version (som är den som i avsaknad av SCN-version listas i Spelsamlarboken), men är den finska utgåvan mycket ovanlig så behöver inte UKV-priset vara någon vägledning.

2 kommentarer:

 1. Tjena Sebastian.
  Jag gör en chansning och frågar dig som verkar veta en del om gamla spel & sådana saker.
  Jag har ett Super smash bros till Nintendo 64 med märkning "NUS-P-NALP-NEU6-1" på flärpen, säger detta dig något? Kan jag få reda på om den är svensksåld?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då bör det vara en nyare svensk utgåva, kanske Player's Choice? Första svenska utgåvan har nämligen precis den märkningen, bortsett från "-1" på slutet.

   Radera