söndag 4 september 2016

Växande RSF firade Zelda

Som den första mässan på nästan ett år, för norska RSM (”Xbox One-mässan”) räknas inte, var det upplagt för rekord på gårdagens Retrospelsfestivalen och arrangörerna ska ha räknat in ca 1400 besökare, vilket är mycket mer än på tidigare upplagor av mässan. Datumet för arrangemanget var nästan på dagen 30 år efter den svenska NES-releasen, men mässarrangörerna valde att istället uppmärksamma Zelda-serien, som tog sin början för 30 (och ett halvt) år sedan i Japan. Till Sverige kom The Legend of Zelda i november 1987.

Överlag är RSF ganska lite mässa och ganska mycket marknad, även om vissa utställare visar upp snarare än säljer. På föreläsningssidan drabbades RSF av ett avbräck när Paula Fenjima Manrique fick förhinder, så på scenen handlade det om bland annat den svenska spelbranschens historia, ämnet för Thomas Sunhedes och Martin Lindells nya bok. Säkert fanns bokens målgrupp bland besökarna, men man kan nog inte säga att spelsamlare generellt bejublar eller ens intresserar sig särdeles för svenska spelföretags tillväxt. Någon symbios är svår att se; förmodligen skulle spelsamlandet och mässor som RSF frodas även med en både nu och historiskt anemisk svensk spelindustri.

RSF var också den första mässan där de nya sedlarna cirkulerade, och den nya valören 200 kronor har gjort de kontanta transaktionerna betydligt enklare – säljarna behöver inte längre ha hundralappar i mängder för att växla alla femhundringar. (Sedlarna infördes redan före höstens mässor förra året, men hade vid det laget inte hunnit nå ut till spelsamlarna.) Fast RSF är bland säljarna snarare känd som de små transaktionernas mässa, med stor efterfrågan på småsaker – pins, klistermärken, kort med speltips – som kostar mindre än minsta sedelvalören. 

Populärt på RSF.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar