torsdag 11 augusti 2016

Fastprisannonserna tar över

I Spelsamlarboken ägnas åtminstone tio sidor åt de företeelser på spelsamlarmarknaden som rör just auktioner, med rubriker som ”Taktisk budgivning”,”Exempel på hur budgivning kan se ut” och ”Budgivning på forum”.

Spelsamlarmarknaden har de senaste åren genomgått en omfattande men inte total omvandling: auktioner finns fortfarande, men är på intet sätt längre dominerande.

Här är först ett exempel på hur det såg ut ”förr” (när kan lämnas som en övning åt läsarna). Givetvis kan bilden förstoras med ett klick.


En viktig skillnad mot nu är att auktioner och fastprisannonser var separerade, och att det inte fanns möjlighet att köpa till fast pris (”Köp nu”) i auktioner. Högst upp framgår att auktionerna var 3728 till antalet och fastprisannonserna 2171. Utropspris och eventuellt reservationspris framgår inte (det var vanligt med 1 krona och inget reservationspris, full tilltro till budgivarna), men man ser att de allra flesta auktionerna hade bud, även när man som här sorterar efter högsta pris (som kan tänkas ha färre bud pga alltför höga utropspriser). Och det som anges är faktiskt antal bud, alltså inte automatiska höjningar.

Så går vi över till dagens spelsamlarmarknad. Här får man välja att visa endast auktioner för att kunna jämföra någorlunda. Riktigt jämförbart är det ändå inte, eftersom en auktion med utropspris 999 kronor och fast pris (”Köp nu”) på 1000 kronor, eller för all del Spelsamlarbokens 200 kr respektive 210 kr, i praktiken inte är att betrakta som en auktion.

SNES-auktioner:


Tyvärr går det inte att få en riktigt lika bra översikt på det nuvarande Tradera, där ”visningsläge: kompakt” inte har någon kolumn för antalet bud, och där de andra visningslägena inklusive nya designen är ytterligt skrymmande. En kan i alla fall veta att alla auktioner som har en ”Köp nu”-knapp blev utan bud eller bara hade bud under reservationspris.

Fastprisannonserna var 2609 till antalet och här var det dyraste som bjöds ut till försäljning där. Av någon anledning (ej ”utvalda objekt”) blev den fallande ordningen inte i ordning.


När man jämför med antalet auktioner (2471) ska man ha i åtanke att alla omstartade auktioner räknas in, och att fastprisannonser ligger uppe mycket längre än auktioner. Kollar man aktiva auktioner och annonser, som man ju gör om man letar efter något att köpa, så är fastprisannonserna otroligt mycket mer dominerande. En titt på det med:  Fastprisannonserna är mer än tio gånger så många.

Det är således ganska svårt att hitta lite ovanligare eller mindre kända spel på auktion. När de dyker upp får man räkna med att en eller flera fastprissäljare deltar i budgivningen i syfte att sedan lägga upp samma spel till ett högre pris i en fastprisannons (möjligen delvis också i syfte att hålla priserna uppe mer generellt). Den som vill utöka sin samling har alltså att välja mellan att antingen möta fastprissäljarna i budgivning i auktioner som man kan få vänta länge på, eller att köpa av dem vid vilket tillfälle som helst till fasta priser som det finns exempel på inte bara i SNES-kategorin.

2 kommentarer:

 1. Även auktioner på ganska vanliga spel faller offer för samma logik som du nämner, oftare och oftare ser jag etablerade spelbutiker gå in och buda på vanliga och tidigare hyfsat billiga titlar som tex Quackshot och Castle of Illusion, naturligtvis i förhoppning att göra en bra affär och kunna sälja vidare till högre fast pris.

  Möjligheterna att göra bra affärer på auktion minskar ju då ytterligare, och nu i sommar när gameworlds utbud på auktion i stort sett varit noll har de få objekt som legat ute pressats upp i absurda nivåer jämfört med normalt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Game-world var en verklig prispressare med ett som det verkade outsinligt flöde av spel från Tyskland. Man skulle ju kunna fråga dem hur det ligger till, men jag gissar att det inte längre finns ett enormt överflöd av superbilliga spel i Tyskland, och istället för att sälja väldigt mycket får de se till att tjäna mer på varje spel, därav fasta priser. Jag tänker att om det gick att köpa billigt i Tyskland så skulle det finnas ett mycket större utbud av de kassetter som är identiska med de svenska (NUS EUR t.ex.) som nu ses sällan och har blivit dyra.

   Från inlägget NUS SCN: En överblick: "Mario Kart 64-kassetten ligger på omkring 350 kronor och det är ett mycket vanligt spel, men tydligen är hela Europa länsat på den kassetten för annars skulle game-world med flera säljare kunna ta in och sälja många fler, när efterfrågan är så stor."

   Radera