tisdag 17 maj 2016

Spelsamlarbloggen: 100 000 sidvisningar


I samband med Retrogathering 2014 fick Spelsamlarbloggen efter lite mer än tre år sin 50 000:e sidvisning. Sedan dess har besöksfrekvensen på bloggen varit stabil med mellan 2000 och 3000 visningar i stort sett varje månad, och nu häromdagen passerades således 100 000 sidvisningar sedan starten. Därmed är det lägligt att presentera den data som statistiksidorna tillhandahåller.

Bloggens besökssiffror har presenterats några gånger tidigare, senast strax före 50 000:e visningen. Då förundrades man över att bloggen hade läsare i några länder där NES och SNES aldrig har funnits, länder utanför det som på NES-tiden ibland kallades för första världen. Så har det varit även därefter, med förvånansvärt många läsare i Ryssland (då 1203, nu 3209) och Ukraina (då 257, nu 1477). Frankrike har ökat från 276 till 1338, nationaldagsfirande Norge från 363 till 1826. Indien tycks ha haft nästan noll läsare, då landet förra gången hade 308 läsare och nu har ”åkt ut” medan Storbritannien tar tionde platsen med 311 visningar.


De fem översta länderna är på samma plats som förra gången, men differensen i antal visningar gentemot förra gången gör gällande att det är i Ryssland som bloggen har haft flest läsare utanför Sverige (ca 2000, mot ca 1700 för USA, ca 1600 för Tyskland och ca 1500 för Norge). Så det ligger nära till hands med en återpublicering av bilden från Zangiefs hemland, så som Capcom framställde det, men det blir istället Enix som får visa sin version av samma land.

Det näst mest populära landet att läsa Spelsamlarbloggen i.
Utöver sidvyer per land visas även sidvyer per webbläsare och sidvyer per operativsystem. Där kanske det är svårt att lyfta fram något alls som kan vara av något som helst intresse för någon, men det man kan se om man jämför statistiken från augusti 2014 med de nuvarande siffrorna sedan starten är att Internet Explorer halkar efter alltmer bland webbläsarna som räknas till de fyra stora.

Augusti 2014 till vänster och nuvarande siffror till höger.
Det finns statistik också över trafikkällor, där man bland annat kan se vilka sökord som leder läsare till bloggen, men det är bara en bråkdel av sökningarna som registeras så den statistiken är rätt värdelös. Man kan ana av länkande webbadresser (och webbplatser) att många till skillnad från mig tycker att Google är en användbar sökmotor. Jag var ju missbelåten med vad Google levererade i november och undviker tämligen konsekvent att använda den sökmotorn, men om den skickar hit många läsare så är väl åtminstone det positivt i alla fall.

Slutligen finns det också en lista över de mest lästa inläggen och den ser ut så här.


De här mest lästa inläggen finns också listade till höger på bloggen, men här ser man att antalet sidvisningar skiljer sig mycket åt mellan dem. Oväntat har inlägget om betydelsen av ”kärvar på krake” avancerat ganska mycket på listan som annars mestadels har inlägg som rör prisutveckling och liknande. Snes är nämligen ett ord som betyder ”samling kärvar på krake”, men ”ingen” har sett ordet användas med den betydelsen. Alla de mest lästa inläggen är publicerade för länge sedan, inget senare än 2013, och det är förmodligen ganska speciellt för Spelsamlarbloggen, att gamla inlägg läses i så stor utsträckning. På bilden överst i det här inlägget ser man att den senaste månadens tre mest lästa inlägg alla är publicerade 2013, och alla tre är bland de tio mest lästa. För övrigt så är antalet sidvisningar för inläggen högre om man kollar i listan med alla inlägg, men man får betrakta alla siffror på statistiksidorna som ungefärliga och högst osäkra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar