tisdag 20 oktober 2015

Zombier alltid inne?

Med några dagar kvar till Zombiemässan talas det om hur inne det är med odöda, och då i synnerhet just zombier. Medan exempelvis orcer och alver är riktigt inne enbart vid speciella händelser, som vid filmatiseringen av Sagan om ringen, så tycks zombier alltid vara inne.

För en SNES-samlare kanske zombier främst förknippas med Zombies Ate My Neighbors, i PAL-version endast Zombies, men zombier förekommer i ett stort antal spel och är enligt min uppskattning minst lika vanliga som klassiska fantasyvarelser.


Sabin Figaro och Celes Chere som zombier.

Trots zombiernas synbara framgångar finns det en motreaktion som inte utan vidare kan viftas bort: skräckspelen, och då i synnerhet Resident Evil, tycktes länge existera i symbios med zombier, men 2005 fick den samexistensen ett abrupt slut när zombierna helt sonika övergavs i Resident Evil 4. Efersom det spelet samtidigt blev en megasuccé måste uppbrottet betecknas som ett avsevärt nederlag för zombierna.


Resident Evil 4: "Forget zombies." Ett hårt slag för zombievurmarna.

Nu har det gått tio år sedan Resident Evil 4 och frågan är om zombierna har hämtat sig? Jag kommer i alla fall att ha bord på Zombiemässan på lördag, och även om många spelintresserade då är i Stockholm och spelar Dodonpachi så behöver det inte betyda att Zombiemässan floppar. Men man får väl ha måttliga förväntningar.

Inte en zombie utan en bärsärk (och en fågel, troligen en kråka).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar