måndag 28 september 2015

Från arkivet: Zelda Gold Pack och Spider-Man (RX)


2008-9 hade man redan i flera år förvånats över prisutvecklingen på Nintendo tillhörande tredje och fjärde konsolgenerationen. Med andra ord ansågs NES och SNES redan då vara dyrt. Därför kan det säkert överraska en och annan att det inte räcker med att ta bort en nolla (dela med tio) för att komma ned på de priser som då var normala för Zelda Gold Pack, jämfört med de senaste försäljningarna.

Så här såg det i alla fall ut då.


Vad kan man då lära av det här? Ja, att det gick att fynda 2009 har man kanske inte så mycket glädje av att veta, men det verkar som att det är de spel (utgåvor) som var dyra redan för många år sedan som har ökat mest i värde, också procentuellt. Zelda Gold Pack var det dyraste SNES-spelet redan i första Spelsamlarbokens värderingstabeller, som till stor del grundade sig på affärer gjorda 2009. Billigare och vanliga spel som till exempel Donkey Kong Country ligger bara lite i underkant i de värderingstabellerna (350 kronor i kvalitet 4, till exempel) och har haft en värdeökning på klart under 50 procent från 2009 till idag.

Den första Gold Pack-auktionen visar sig dessutom vara exemplarisk (nåja) med avseende på de budgivartyper som förekommer i Spelsamlarboken (s. 34ff. i nya boken, ungefär samma i gamla): lustige Ludde, frekvente Fredde, högtbjudande Hegge med flera. Vissa kanske tror att de budgivartyperna är påhittade, men det finns verkliga förlagor, ehuru verkliga budgivare sällan är konsekvent håller sig till en typ utan ambulerar beroende av humör och intresse bland annat. Skojig budgivning att titta på hursomhelst, men bara om man förstorar bilden.


Det för närvarande näst dyraste spelet någonsin, Spider-Man: Return of the Sinister Six, där RX i rubriken förklaras av NES-RX-ESP med RX betecknande titeln (första och sista bokstaven i undertiteln), upptäcktes 2012. Det såg ut så här.


Budgivningen, bifogad i sin helhet i inlägget ”Nyupptäckta svenska utgåvor och importer: NES”, ger starka signaler om övervärdering, såsom stort avstånd till tredje högsta budgivaren och sedan jättelångt ned till den fjärde. Ändå var spelet senare alltså aldrig i närheten av ett så lågt pris igen, utan två år senare istället tio gånger högre. Så kan det bli på spelsamlarmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar