tisdag 4 augusti 2015

TV-spel in, kortspel utÅterkopplande till inlägg om saknade ord i SAOL så har ordet handkontroll nu kommit med, på det 29:e året efter releasen av NES i Sverige, i den fjortonde upplagan som har varit ute i några månader. Bra det, men handkontroll är långt ifrån ensamt som nytt ord. Alldeles i närheten, från handknuten till handkräm, har även handkolorera lagts till, och handkort har försvunnit.

Sammansättningar av två (eller fler) substantiv kan bildas i mycket stora mängder, och skulle förmodligen kunna bli fler än alla andra ord tillsammans, inklusive sammansättningar med substantiv och vilken som helst annan ordklass. Därför torde de orden vara lätta att offra (plocka bort) om de inte används ganska flitigt. Det var väl det som drabbade handkort. Handknuten används väl heller inte i någon vidare utsträckning (vilken knut har inte åstadkommits av händer?), men som sammansättning av substantiv och particip (en verbform som påminner om adjektiv) kan det nog i någon mening kvoteras in, även om det kanske används ännu mindre än handkort.

Apropå particip så är det förklaringen till att handkolorerad inte är ett adjektiv och ett eget ord, till skillnad från handknuten och handknypplad, som skulle ha varit particip om handknyta och handknyppla funnes som verb.

Handkontroll anno 1986.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar