tisdag 9 juni 2015

Spelsamlarmarknaden sedd utifrån

En oväntad trafikkälla till bloggen i maj, som då noterade rekord i sidvisningar trots få inlägg de senaste månaderna, var forumet Sweclockers. Diskussionen handlar om överpriser hos butiker på Tradera, och specifikt att got2pair ville ha 9999 kronor för Zelda – A Link to the Past.

Spelsamlarbloggen kommer med i diskussionen genom blärkfnuskels försorg och med följande kommentar: ”Vetefan hur pålitlig sidan är eller sådär men samma utgåva ska ha sålts för bra mycket mer tidigare: http://spelsamlarbloggen.blogspot.se/p/dyraste-spelen-nagonsi...

Oavsett missar sidan att lista t.ex. NeoGeo-spel som kan gå på rejält mer.”

Hal0 (som besökte Retrospelsmässan) ser på det så här: ”Vi är just nu inne i en extremt stor "retro-boom" där främst alla 70/80-talister vill köpa spelen dom hade i sin ungdom, och ju större efterfrågan, ja desto högre priser.”

Jag gissar att det är rätt så få samlare som vistas på forum som Sweclockers, och de som skriver där verkar nyss ha upptäckt vad som händer på spelsamlarmarknaden.

Har blärkfnuskel eller någon annan konkreta uppgifter om AES-försäljningar går det bra att lämna en kommentar, gärna med länk till budgivning, bilder och så vidare; jag exkluderar inte AES eller något annat system. På Tradera är det numera bara enstaka AES-spel per månad som når över ens 1000 kronor. AES är känd som en dyr konsol, men det är nog baserat på hur marknaden såg ut för cirka 10 år sedan. Som jag har förstått det så har AES-samlandet sedermera förstörts av piratkopierade kassetter som är svåra att skilja från äkta. Jag antar att om AES-spel (Metal Slug, Quiz Chibi Maruko-Chan, Kizuna Encounter etc) har sålts för 5000 kronor eller mer så skedde det förmodligen före 2008, då det första NES-spelet nådde över den gränsen. Nu förväntar jag mig inte att blärkfnuskel och de andra faktiskt har något att komma med avseende AES-affärer, inte minst för att det lär krävas ett rejält mått av gräv för att kunna presentera relevanta och tillförlitliga uppgifter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar