lördag 22 november 2014

Test av värderingstabellerna genom egen försäljning

För mig är det förstås intressant att följa upp hur Spelsamlarbokens värderingstabeller överensstämmer med verkligheten, och när jag nyligen hade ett gäng NES-spel på auktion kan jag inte gärna underlåta att jämföra slutpriserna, i affärer jag faktiskt vet genomfördes, med värderingarna. Auktionerna ska finnas kvar på Tradera 60 dagar efter att de avslutades, så där kan de beskådas med bilder och budgivning med mera.

Utfallet blev följande.

Titel                                     Skick             Pris                Värdering
Kid Icarus                            4                    382                500
Tom & Jerry                        8                    596                300
Turtles                                 2                    210                140
Slalom                                  4                    160                200
The Jetsons                          cart                850                800
R.C. Pro-Am                       cart                100                120
Donkey Kong Jr.                 cart                214                250
Section Z                             cart                osålt               50
Swords and Serpents           cart                osålt               50

Nu går inte slutpriserna att jämföra rakt av med värderingarna. Både Turtles (fullständig titel: Teenage Mutant Hero Turtles) och Slalom saknade manual och det sänker värdet rätt mycket, kanske en tredjedel. R.C. Pro-Am hade lite tilltygad baksida. Versionerna är däremot likvärdiga: värderingstabellerna avser första svenska utgåvan och Turtles hade SCN-kartong, men jag ser ingen värdeskillnad visavi EEC-varianten som är första svenska utgåvan. Kid Icarus var i alla fall första svenska utgåvan, med fem skruvar, endast EEC på kartongen och endast SCN på manualen.

Varje auktion hade 100 kronor i utropspris och de båda spelen som värderas till 50 kronor blev osålda, vilket förstås är fullt rimligt när utropspriset är två gånger värderingen. Visst kan man få 100 kronor för de spelen, men då får man räkna med att vänta längre på att få dem sålda. För de övriga tre kassetterna är värderingarna mycket träffsäkra vid jämförelse med de här faktiska affärerna: Jetsons hamnade i den faktiska affären 6 % över, R.C. Pro-Am (med skadad baksida) 16 % under och Donkey Kong Jr. (med fem skruvar) 14 % under. Avvikelserna kan ställas i relation till avståndet upp till kvalitet 2, som i värderingstabellerna är 50, 67 respektive 180 % för de här tre titlarna.

Turtles och Slalom var alltså ”CB”, kassett och kartong, och borde därmed ligga en bit under sina respektive värderingar. I själva verket hamnade Turtles hela 50 % över, medan Slalom hamnade på mer väntade 20 % under.

Tom & Jerry står för den i särklass största avvikelsen, nästan 100 % över värderingen, men med en oseriös och numera från Tradera avstängd högsta budgivare blev spelet inte sålt. Tredje högsta budgivaren hade 370 kronor, så om den oseriösa högsta budgivaren helt räknas bort så får man ett teoretiskt vinnande bud ett budsteg däröver, alltså 385 kronor. Plötsligt mindre än 30 % över värderingen, och det för ett exemplar som får betraktas som en god åtta, med innehåll i nyskick, och därmed bör överträffa värderingen för kvalitet 8. Spelet ligger ute igen, så facit, och eventuellt stöd för tesen om betydelsen av den tredje högsta budgivaren, kommer om halvannan vecka.

Kid Icarus hamnade knappt 25 % under värderingen. Inte så mycket att säga om det, skicket var en klar fyra även om en flärp saknades på kartongen.

Finns det då fog för att hävda att värderingarna i Spelsamlarboken är för låga? Det är nämligen en ganska vanlig synpunkt. I det här testet stämmer det bara för Turtles, ett spel av sex sålda. Och de här auktionerna ligger i samma prisklass, upp till 1000 kronor, som cirka 97 % av allt som säljs i NES-kategorin på Tradera: i senaste genomgången av Traderas spelmarknad hade endast 171 av 4656 sålda objekt i NES-kategorin ett pris överstigande 1000 kronor. På de nivåerna kan det vara ganska vanligt med kraftiga avvikelser uppåt från värderingstabellerna, men då är förklaringen ofta antingen höga utropspriser eller fasta priser där det inte blir budgivning, eller att två budgivare har dragit iväg och därmed orsakat ett överpris, när ”stabil budgrund” med flera budgivare är på kanske hälften av slutpriset.

Självklart är överpriser kraftigt överrepresenterade bland de tre dyraste procenten, och ännu mycket mer bland de cirka en promille som når över 5000 kronor och hamnar på Dyraste spelen någonsin på den svenska marknaden. De tre dyraste procenten får naturligtvis mycket mer än tre procent av uppmärksamheten, men de är ingalunda representativa för NES-marknaden. När man misstar rekordpriser för normalpriser är det inte underligt att värderingarna i Spelsamlarboken förefaller vara alltför låga.


Tillägg: I den omstartade auktionen blev priset (slutbudet) på Tom & Jerry 366 kronor, alltså nära både värderingen i Spelsamlarboken och tredje högsta budgivaren i den föregående auktionen; en dubbel bekräftelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar