söndag 16 november 2014

I väntan på Queering Sápmi

Samman med beskedet om avslag på min ansökan hos statens kulturråd om litteraturstöd för Spelsamlarboken följde naturligt nog en lista med titlar som faktiskt passerade ”nålsögat”, alltså beviljades stöd.

När nu Spelsamlarboken inte var god nog åt kulturrådet är jag angelägen om att läsa någon av de böcker som rådet faktiskt fattade tycke för. Det finns ett antal att välja bland, men den jag har bestämt mig för heter ”Queering Sápmi – samiska berättelser bortanför normen” (Sara Lindquist, Elfrida Bergman). Boken finns ännu inte på ett bibliotek i min närhet, men med beviljat litteraturstöd är det bara en tidsfråga tills den finns i varje kommun, så det är bara att låta distributionen ha sin gång.

Som en av böckerna som ”slog ut” Spelsamlarboken från kulturstöd tycker jag mig ha goda skäl att förvänta mig en klart högre nivå i Queering Sápmi i en mängd avseenden: i ljudgestalt och skriftbild (språkets kropp), i melodi och rytm (språkets själ) och inte minst det betydelsemässiga (språkets ande). Hittar jag tveksamheter i menings- och styckekonstruktion, eller hur styckena avlöser varandra, om det är sämre än vad jag har åstadkommit själv, så kommer jag att slå ner hårt på det i en recension. Jag dömer inte boken på förhand, men mitt förtroende för kulturrådet hänger mycket på om Queering Sápmi håller måttet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar