måndag 13 oktober 2014

Retrospelsfestivalen enligt mig

Nu i helgen hade Malmö för första gången vad man kan se som en motsvarighet till Retrospelsmässan och Retrogathering. Retrospelsfestivalen lyckades bra med besöksantalet, kanske till och med bättre än Retrogathering helgen före. Det var i alla fall en jämnare tillströmning i Malmö, med nya ansikten även på eftermiddagen. En hel del utställare var också på RG, men bland besökarna var det förmodligen väldigt få som var på båda mässorna.

I försäljning vinner RG stort. Om det har att göra med för många försäljare i Malmö eller sämre köpkraft eller något annat vet jag inte. Utbudet var delvis likartat och jag var långt ifrån ensam om att försöka sälja oattraktiva sportspel. Den enda som sålde riktigt bra verkade vara Jimmy Wilhelmsson (boken Generation 64). De andra spelboksförfattarna, med nordligare hemvist, var inte närvarande. Level hade bokat bord, men kanske kan man dra paralleller till att etablerade artister inte gärna ställer upp i Melodifestivalen; för Tobias Bjarneby (8 bitar) är det kanske inte fördelaktigt att bli jämförd med och sitta sida vid sida med nykomlingar och uppstickare.

Dessa två mässor var emellertid inte nog för oktober: sista helgen är det i Stockholm en till premiär, i Retro Games. Hemsidan är än så länge rätt blygsam och det är svårt att gissa hur stor eller hur bra mässan kommer att bli. Jag har inte bord där, men jag följer med intresse på avstånd. Till skillnad från när Retrogathering var i Stockholm så ligger lokalen för Retro Games på rimligt gångavstånd halvannan kilometer från centralstationen, ett klart plus både för långväga tågresenärer (från Norrland, Skåne etc), som inte gärna åker tunnelbana, och för innerstadsborna som tycker att Alvik ligger långt ute. 


Alla fem författare samlade på Retrogatherings bokstund. Foto: www.matsblixt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar