torsdag 18 september 2014

Trend mot privata affärer och sällan skådade utgåvor

Spelsamlarmarknadens karakteristik har de senaste månaderna uppvisat rätt så betydande skillnader mot tidigare, främst när de gäller de dyraste spelen. De utmärkande skillnaderna är att många spel inte föregås av auktion eller ens läggs ut öppet till försäljning, och att många av de dyra objekten är snudd på unika eller åtminstone tillräckligt ovanliga för att bara ha setts några enstaka gånger tidigare på samlarmarknaden. Detta alltså i motsats till att de dyraste spelen är vanligare utgåvor som istället utmärker sig genom utomordentligt gott skick och säljs på auktion med många budgivare. Från sommaren finns bland annat följande exempel:

Titel                                     Pris                Datum            Köpare          Säljare           Plats
Double Dragon                    20000            2014-07-13   Lirod              Sunking         
Metal Fighter                       16100            2014-08-10   KarlChristianLund Martin     sndb
KO Boxing (KB)                 15001            2014-07-01   Lirod              Sunking         

(För ett flertal av sommarens affärer, faktiskt så många som nio av de tjugo senast tillagda, gäller alltså att en eller flera uppgifter (köpare/säljare/plats) inte har gått att få fram till min sammanställning.)

Vi kan ta en närmare titt på de här titlarna (de svenska utgåvorna) en och en. För Double Dragon är försäljningshistoriken inte obefintlig och det är det enda av de tre ovan som finns med i Spelsamlarbokens värderingstabeller, fast värderingen är inte i närheten av vad som betalades nu senast. I NES-XX-SCN-1 anges värdet till en sjua, lägre än bl.a. R.C. Pro-Am II. Senast spelet såldes komplett i svensk utgåva var 2010, nästan samtidigt som den första Retrospelsmässan:

Double Dragon                    1675              2010-04-25   Nes Master    Hundägaren    Tradera

Därutöver finns ett flertal affärer med endast ESP-kassett eller andra utgåvor, här komplett FRA respektive FRA med dansk (men inte fransk) manual:

Double Dragon                    81                  2009-08-30   Darkace         1up!               Tradera
Double Dragon                    898                2013-01-21   JoelOlofsson Mrjones60      Tradera

Underlaget för värdering av Double Dragon har för övrigt inte blivit så värst mycket bättre med 20000-kronorsaffären. Det finns vissa spel (utgåvor) som inte har tillräcklig omsättning eller förekomst på marknaden för att kunna värderas rättvisande. Frågan för mig avseende Spelsamlarboken är då om alternativet behöver vara utelämnande, eller om de kan stå med i värderingstabellerna som bara ”extremt sällsynta” med ett mycket högt men obestämt värde. ESP-spelen passar dåligt i värderingstabellerna också av den anledningen att en stor del av värdet finns i A4-manualen, i kontrast till de andra spelen där förpackningens skick är det viktigaste för värdet.

För Metal Fighter μ är försäljningshistoriken helt blank. Jag har inte bevakat enskilda olicensierade spel (det här är från Color Dreams) specifikt och det enda i den kategorin, om än tillhörande en helt annan kontext, som tidigare har nått över 5000 kronor är Bubble Bath Babes. I NES-XX-SCN-1 står det att värdet på Metal Fighter μ är ”högst osäkert” (det har fått en sexa), men då är det Sachens version. Det kan påpekas att det kort efter Martins försäljning gjordes ett försök att sälja ett inplastat exemplar av Color Dreams-versionen. Då blev högsta budet 550 kronor och spelet såldes inte.

George Foreman’s KO Boxing har åtminstone en affär med A4-manualen, men inte komplett:

KO Boxing (KB)                 3550              2012-05-15   Einherjer7      toyskina         Tradera

Budgivningen följer ett mönster som jag uppmärksammade i inlägget Dyra A4-manualer till billiga spanska spel, där jag påvisade att det var ett litet antal budgivare (där var det förutom Einherjer7 Sirlin och SlackerDeLux) som låg bakom alla höga priser på A4-manualer (i KB-affären cirka ett år senare var det istället Charles-Michel och segasonic som drev upp priset för Einherjer7). Sedan finns det i januari i år en ESP-kassett för 510 kronor där tredje budgivaren i auktionen hade 80 kronor. Så 15001 kronor var nästan lika oväntat som 16100 för Metal Fighter μ. KB har för övrigt en sjua i värde i Sols bok.

Gällande värdering så är det självklart så att hög omsättning och någorlunda stabila priser ger större exakthet i siffrorna, och de titlar som nu har sålts för rekordbelopp är raka motsatsen i båda avseendena; affärerna med utgåvorna i fråga är historiskt mycket få och priserna nu är helt andra än för ett par år sedan (eller till och med närmast föregående affär, som i vissa fall är samma sak). Sammanfattningsvis är det som jag ser det lite eller inget som tyder på att de här titlarna (utgåvorna) är stabila på de här prisnivåerna. Det gäller förstås också Spider-Man: Return of the Sinister Six och andra snudd på unika objekt som har sålts mycket dyrt tidigare i år. Men trenden är åtminstone stark för närvarande.

Dyrt ark.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Hittade när jag rensade här hemma ett spel vid namn Mechanized Attack 2.
  Kassetten är mindre, det är ett import spel antar jag. Hade en convertor för att lira det.
  Men titeln Mechanized Attack 2 hittar jag inte någonstans. Ettan verkar vanlig men bommar helt när jag söker på tvåan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NES-A6-USA, som ettan är märkt, är också import, och har inte mindre kassett för det. I en gammal kommentar på bloggen var det någon som frågade om Dr. Snuggles till NES, som är lika frånvarande som Mechanized Attack 2 på alla listor. Så jag tänkte att han kanske skojade. Men ta gärna en bild på ditt spel.

   Radera
  2. Tack för svar. Har lagt upp mina gamla spel på tradera. Hoppas det är Okey att jag länkar till annonsen för bilden. Annars får du ta bort den när du sett kassetten.
   http://gamla.tradera.com/nintendo-nes-8-bitar-spelpaket-med-converter-t89-auktion_301510_217326710

   Radera
  3. Står det verkligen II på titelskärmen? I så fall är det förmodligen det enda de har ändrat i spelet, för bilden på kassetten är densamma som på NES-A6-USA. Det är en japansk kassett och Mechanized Attack släpptes inte i Japan. Ditt spel är en piratkopia.

   Radera
 2. Ja det står II, och ser inte ut att vara något som skulle lagts till i bilden i efterhand.
  Men ja, bilden är annars identiskt absolut.
  Tråkigt att höra, men är väl oftast så när saker låter för bra för att vara sant.
  Skumt dock med "II".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry förstår nu att du menar när man kickar igång spelet, har tyvärr inte kunnat prova i nuläget då mitt NES är dött.

   Radera