onsdag 24 september 2014

Kulturrådet: tv-spel är inte kultur

Det står nu klart att Spelsamlarboksförlaget inte får del av de pengar som Statens kulturråd ytterst varsamt portionerar ut några gånger om året i vad som kallas för litteraturstöd. Att beviljas litteraturstöd innebär att man (förlaget) får igen en del av tryckkostnaden, men också att boken köps in till ett bibliotek i varje kommun, alltså närmare 300 stycken. Långt ifrån alla ansökningar beviljas, och böcker som inte befinner sig inom en förmodad definition av kultur hos Kulturrådet torde ligga dåligt till.

Vad är då kultur? Ja, förutom bakteriekultur, som inte är den sorts kultur som Kulturrådet sysslar med, så kan kultur vara en mängd olika saker som har att göra med sedvänjor och hur man uppför sig. När sedvänjorna skiljer sig kraftigt åt kan man tala om kulturkrockar. Kultur kan också vara exempelvis litterära mästerverk, och en kulturpersonlighet är rimligen någorlunda bevandrad i litteraturkanon. Med termer som sub- och skräpkulturer blir kulturbegreppet väldigt inkluderande.

När det gäller tv-spel så har svenska speltidningar länge arbetat för, eller i alla fall sagt sig arbeta för, att spel ska erkännas som kultur, men de tycks åtminstone inte ännu nått hela vägen fram till kultureliten, alltså bland annat Statens kulturråd. Det är egentligen rätt paradoxalt att hävda att tv-spel inte är kultur, men väl litteratur, film, teater och musik, eftersom allt det finns i tv-spel. Men tv-spel hålls utanför. På det tjugonionde året efter lanseringen av NES är som ord som handkontroll och spelkonsol nu på väg in i SAOL, genom min försorg.

Inläggets rubrik är min tolkning av Kulturrådets beslut, och inte något citat, men jag tror det är svårt att överskatta Kulturrådets okunskap om spelvärlden. Ändå har en annan bok, med titeln ”Sond - Spelens värld är större än spelvärlden”, skriven av bl.a. Susanne Möller och Oskar Skog (känd skribent och tidigare student vid Lunds universitets författarskola) faktiskt nått fram till bordläggning, vilket innebär att stöd för den boken inte är uteslutet. De beviljade ansökningarna ser till stor del ut att gälla böcker om politik och historia, gärna bådadera.

5 kommentarer:

 1. Intressant, i andra kultursammanhang brukar det vara om inte ett krav så i alla fall en kraftig fördel om barn och ungdomar är involverade i verksamheten för att den ska vara bidragsberättigad. Det skulle onekligen tala för att spel som kulturform skulle ha en gräddfil, men de pengarna kanske kommer till operativ verksamhet genom bl.a. Sverok och de pengar som betalas ut via Kulturrådet tilldelas enligt andra principer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citat från beslutsdokumentet:

   "Bidragsansökningama prövas med utgångspunkt i den enskilda boktiteln.
   Den totala bidragsfördelningen för året ska karaktäriseras av:
   - hög kvalitet vad avser innehåll samt i såväl tekniskt som redaktionellt
   avseende
   - ett mångsidigt utbud av titlar vad avser målgrupp, ämnen, åsikter,
   form och genrer
   - ett internationellt och interkulturellt perspektiv
   - ett jämställdhetsperspektiv
   - ett tillgänglighetsperspektiv, vilket innebär att människors olika
   förutsättningar att ta del av litteratur beaktas"

   Särskilt jämställdheten verkar vara tungt vägande, både i böckernas innehåll och hos författarna. Bland ansökningarna var fördelningen män/kvinnor/båda 44/26/9 och bland de beviljade 13/11/2. Kvinnliga författare som för fram ett HBTQ-perspektiv, som i "Queering Sápmi - samiska berättelser bortanför normen" (Qub förlag), tycks vara extra gynnade. Den boken kan vara intressant att titta närmare på för att granska teknisk och redaktionell kvalitet. För det kan väl ändå inte vara så att det räcker med att vara kvinna och ha HBTQ-perspektiv för att få stöd.

   Radera
  2. Du får ge dig ut och göra en intervjubok med landets alla kvinnliga spelsamlare, då kanske den beviljas bidrag från Kulturrådet?!

   Radera
 2. Kolla in denna, den borde du gilla:))
  http://www.youtube.com/watch?v=9n07WjCN5V8

  SvaraRadera