lördag 16 augusti 2014

Provkit från Retrogameprotectors

Det kom i dagarna ett prov på skyddsboxar, som man som sndb-medlem kunde rekvirera från företaget Retrogameprotectors. Skyddsboxar är till för att förhindra slitage på omtåliga papperförpackningar till i synnerhet NES, SNES och Game Boy och utgör ett eminent skydd mot bland annat stötar och vattendroppar, som förpackningarna är mycket känsliga för. Skyddet möjliggör en mer exponerad tillvaro för spel som annars hade behövt förvaras undanskymt i en låda för att inte riskera skicket. Retrogameprotectors tillhandahåller även bland annat stativ som kan användas för att visa upp särskilda godbitar i samlingen.

Skyddsboxar finns i många varianter med avseende på plastens tjocklek och beskaffenhet. Tjockare plast brukar innebära att det krävs mer kraft för att öppna boxarna, och kan om den är lite grumlig (ingen plast är väl glasklar) göra att spelen inte kommer till sin rätt. Blänkande och reflekterande yta kan också göra spelen svårbeskådade. Tunnare plast kan innebära ett sämre skydd, men kan vara till fördel vid beskådning. Det kan förstås finnas dåliga boxar som både är sladdriga och skyddar dåligt och blänker så att spelen blir svårbeskådade, men någon genomgång av skyddsboxar med för- och nackdelar tänker jag inte göra. Jag konstaterar bara att boxarna från Retrogameprotectors är fullgoda både för skydd och beskådning av spelen.

I provkitet finns sju boxar i lika många storlekar. Fyra mer eller mindre självklara är Game Boy (där det är samma mått för de allra flesta spelen till Game Boy och Game Boy Color och även Game Boy Advance, alltså för spel utgivna i Sverige från 1990 till 2007), SNES (med samma mått som Nintendo 64) och två olika till NES (för de ursprungliga små och de senare större förpackningarna). De här fyra storlekarna täcker in en väldigt stor del av alla samlarspel. Därutöver fick man i provkitet också SNES-boxar för japanska spel (Super Famicom), samt för lösa kassetter till NES (passar europeiska och amerikanska) och SNES (passar europeiska och japanska).

Kassettskydden kan vara svåra att få användning för, särskilt för NES-kassetterna som ligger bra i sina svarta plastfodral; skyddsboxarna har bara plats för kassetten och det är tveksamt om det är en uppgradering att byta från plastfodral till skyddsbox och få en massa plastfodral över samtidigt som kassetterna blir mindre åtkomliga. SNES-kassetter har i PAL-version inte motsvarande originalfodral eller dammskydd, men det hade varit praktiskt med något liknande det som finns till amerikanska kassetter, som håller damm och annat borta från kontaktytorna.

Många bilder nedan. De kan förstoras om man klickar på dem. Typsnitten i bildtexterna alterneras som det verkar slumpvis av Blogger.

Sju stycken skyddsboxar i olika format.
Game Boy-boxarna passar spel utgivna från 1990 till 2007 (Final Fantasy VI Advance exempelvis) och även amerikanska spel.

De små NES-boxarna är cirka en centimeter högre, annars i samma storlek som Game Boy.

Förutom att skydda spel i nyskick kan skyddsboxar användas för att få spel i sämre skick att se bra ut.
Skyddsboxens flikar får vara på baksidan.
MW-spelen till respektive konsol: NES-MW-SCN och SNSP-MW-SCN.

Två av många skyddsvärda SNES-spel.

Varje box har fått sitt spel att skydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar