söndag 10 augusti 2014

Ny mässa i Malmö en vecka efter Retrogathering

Så här någon månad efter Retrogatherings bordsbokning går en grupp i Malmö ut och meddelar att de anordnar vad de kallar Retrospelsfestivalen den 11 oktober, en vecka efter Retrogathering. Efter de senaste årens stora framgångar för Retrospelsmässan är det inte underligt att det görs försök på fler håll i landet, och i höst väntar alltså två mässor med en veckas mellanrum. Retrospelsfestivalen säger sig emellertid inte vilja kopiera Retrospelsmässan: ”Nej det vill vi så klart inte göra och vi ser oss inte heller som någon konkurrent utan vi är bara ytterligare ett besöksmål för spelentusiaster, vi ligger ju på hösten, i Göteborg kör man på våren”, säger Joakim Olsson. Retrogathering nämns inte.

Arrangörerna hoppas på tusen besökare. Hur realistiskt det är återstår att se. Än så länge är informationen knapphändig om program med mera, men sådant ska offentliggöras inom några veckors tid. Tusen personer kräver sina dragplåster.

Namnet Retrospelsfestivalen gör att ordet retro befästs ytterligare, något jag inte är riktigt bekväm med (ordet är medvetet utelämnat i Spelsamlarboken). En av företrädarna, Jonas Lundh, säger: ”Vad som är retro beror nog helt på vem du frågar, vilken generation man tillhör men vi har valt att köra på från TV-spelens födsel på 70-talet fram till och med den första generationens Playstation.” Det är faktiskt nästan precis samma avgränsning som Retrogathering har. Jag som tänker sälja böcker på båda mässorna, på Retrogathering på bord nummer 40, får se om de är så likartade som de på förhand verkar bli. Men man har förstås som arrangör nästan obegränsat utrymme för variation och för att göra något eget, med 20 års spelhistoria som enda avgränsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar