onsdag 14 maj 2014

Översättningar finns det gott om, kassetterna är få

Inför Retrospelsmässan i år upprepades tilltaget att tillverka och sälja ett NES-spel översatt till svenska. Förra (första) gången hette spelet Lille Nemo Drömmästaren, nu blev titeln Krutrök (eller Krut.Rök). Krutrök är en översättning av Gunsmoke, tillverkat i 33 numrerade exemplar precis som Lille Nemo Drömmästaren. Det som är känt om utgivaren är namnet Modermodem 0300.

Att översätta spel var en rätt så stor grej för drygt tio år sedan, när alla spelade NES och SNES på sina datorer. Den svenska verksamheten, eller ”scenen”, bevakades av en sida som hette SEN. SEN står inte för System Entertainment Nintendo, utan för Swedish Emulation News. Till min förvåning finns sidan fortfarande kvar, och jag återupptäcker den händelsevis nu när Spelsamlarboken är förSENad, men sidan är inte uppdaterad på tio år och det märks bland annat på vilken upplösning den är anpassad för. Under svenska översättningar ser man att en översättning av Gunsmoke har gjorts av gruppen The Translators (TT). Säkerligen härrör Modermodem 0300 på något sätt från SEN och översättningsscenen som dog ut för tio år sedan, men det behöver förstås inte betyda att de i Krutrök har använt sig av TT:s översättning. Hur som helst så finns det mycket att botanisera bland för den som vill spela med svensk text och det kanske kan vara till glädje om man inte lyckades komma över en av de 33 Krutrök-kassetterna.

TT översatte också The Legend of Zelda – A Link to the Past, så det är onekligen frestande att tänka sig ett ”Zelda Guldpaket” i stor kartong innehållande spelet på svenska och Nintendobiblioteket 4. Guldfärgad kassett, givetvis. Det är förmodligen en rätt liten skara som besitter resurserna och det tekniska kunnandet för att tillverka ett SNES-spel, och så är det förstås en risk att tillverka ett spel som andra äger rättigheterna till. Men Modermodem har inte större rättigheter än någon annan.

En av de sista uppdateringarna på SEN, från Rubbish tidigt 2004: ”Idag är det faktiskt 4 år sedan SEN startades. Tråkigt att sidan håller på att självdö, men inte mycket man kan göra åt det. Folk verkar har tappat intresset. När jag började intressera mig för emulatorer blev jag lika imponerad av varje ny emulator jag lyckades få igång. Jag menar att spela NES, SNES och Game Boy spel på sin dator var något helt nytt. Det kändes nästan overkligt på något sätt. Idag är det inte lika "häftigt" längre. I alla fall inte lika nytt och overkligt.”

Sedan 2004 är det samlandet som har regerat. Den där ”Rubbish” tillhör numera RSM crew.


Zelda 3 på svenska.

Gunsmoke på svenska.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar