söndag 23 februari 2014

Nyupptäckta svenska utgåvor och importer: SNES

I förra inlägget konstaterade jag att NES-samlandet i stor utsträckning, men inte uteslutande, handlar om de spel som Bergsala importerade till Sverige 1986-95. För SNES är det däremot av mindre vikt att prata om ”spel utgivna i Norden”, utöver SCN-spelen. Spelarna på SNES-tiden berördes i rätt så liten utsträckning av vad som faktiskt gavs ut i Norden. Super Power recenserade amerikanska spel som Final Fantasy III, och postorderbutikerna sålde vad som efterfrågades, vilket innefattade såväl amerikanska spel som utgåvor från övriga Europa utan nordisk lansering. En stor skillnad mot NES är att UKV (brittiska utgåvor) lämpar sig ypperligt för den svenska marknaden, medan UKV till NES är PAL-A och inte fungerar i Sverige.

SCN-spelen till SNES hävdar sig överlag väl som samlarobjekt, men finns ett spel inte i SCN-utgåva spelar det nästan ingen roll för samlarna eller för värdet om spelet har svenska instruktioner, i synnerhet om svenska ingår som ett av språken i en EUR-manual. Då alltså i jämförelse med titlar som inte finns med svenska instruktioner (till exempel Mega Man X2 jämfört med Mega Man X3). Just Mega Man X3 är så dyrt att också A4-manualen är värdefull, men många spel med A4-manualer är väldigt billiga och det är få samlare som är ute efter just A4-manualerna. Även bland SNES-samlarna finns det emellertid en falang som tycker att samlandet bara ska handla om svenska utgåvor, men de svenska utgåvorna är helt enkelt för många för att kunna bli intressanta bara för att de är svenska, och kvaliteten är alldeles för låg på den sämsta tredjedelen (eller mer) av spelen.

SNES har otroligt många spel med A4-manualer, både i förstautgåvor och i senare utgåvor som från början var SCN. Därför blir det inte alls samma entusiasm när det hittas en tidigare okänd A4-manual till ett SNES-spel, som det blev för i synnerhet Spider-Man: Return of the Sinister Six till NES. Bland NES-spelen hålls efterfrågan uppe av att spelen med A4-manual är så få, och av att bara kassetterna också kan vara rätt svåra att få tag på. Det är inte så att SNES-spelen är lätta att få tag på, inte alltid kassetterna och definitivt inte A4-manualerna, men spelen är så många och av så låg kvalitet att priserna inte hamnar i närheten av de forna nypriserna ens om skicket är perfekt. A4-manualerna till NES når höga värden därför att de är få i relation till samlarna med en snudd på komplett samling, men SNES-spelen är alldeles för många för att motsvarande efterfrågan ska uppstå.

Vidare har amerikanska utgåvor en stark ställning på den svenska SNES-marknaden, med många av de mest eftertraktade spelen och de som säljs för störst summor: Chrono Trigger, Earthbound, Final Fantasy III, Super Mario RPG… Och så såg det alltså ut även på 90-talet. Ser man till omsättning räknat i kronor på den svenska spelsamlarmarknaden, så omsätter Chrono Trigger ensamt uppskattningsvis 100 till 200 gånger så mycket (på samma tid, till exempel ett år) som de minst eftertraktade ”svensksålda” spelen, där man kan ta Brett Hull Hockey eller något annat som exempel (det finns ett otal). Lägger man samman omsättningen för de 50 minst eftertraktade ”svensksålda” spelen så når de tillsammans förmodligen inte upp till Chrono Trigger ensamt.

Det här innebär att värderingstabellerna i Spelsamlarboken (den kommande såväl som den förra) inte fullt ut följer listor på ”svensksålda” SNES-spel, som aldrig har haft någon egentlig betydelse i praktiken, utan till viss del istället sätts samman utifrån hur den svenska SNES-marknaden faktiskt ser ut.

Brett Hull Hockey, ett av de ”mindre åtråvärda” svensksålda spelen till SNES.

5 kommentarer:

 1. Hur mycket får jag för Chrono Trigger mint condition med alla kartor og alt CIB innhold? Tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirka 3000 kronor kan vara rimligt att sikta på.

   Radera
 2. Rotade igenom min barndomssamling med spel hos morsan. Hittade megaman x3 till snes. Manual o box vet jag finns fast på vinden:) Har förstått MMX3 har högt samlar värde. Sett att de ligger på 10000kr + Kan det stämma?! *tradera, ebay och blocket källa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket värdefullt. Det behöver inte ens vara i utomordentligt bra skick för att kosta 10000 kronor.

   Radera