fredag 21 februari 2014

Nyupptäckta svenska utgåvor och importer: NES

Under senare år har mycket av spelsamlarnas intresse varit inriktat på upptäckter av ”nya” svenska utgåvor av spel till NES. Alla spel är emellertid kända sedan långt tillbaka, både SCN och PAL. Se till exempel Kreeses lista, som jag tror fanns på plats redan 2005 och innehåller de 200 SCN-spelen plus Bergsalas tio ESP-spel. Samma spel (så när som på de som kom i konsolpaket vad jag kan se) finns på listan i Martin Lindells bok 8 bitar på 80-talet, utgiven 2008. Det ”nya” som har hittats efter det är svenska instruktioner, så kallade A4-manualer, till utländska versioner.

När det handlar om sällsynta spel och utgåvor bör man fråga sig varför de är sällsynta. Inte sällan hänger det samman med usel kvalitet, som håller även efterfrågan på spelet till ett minimum. Exemplen är många bland olicensierade spel men även Jack Nicklaus’ Golf är ett spel som är både ovanligt (i nivå med Mr. Gimmick i SCN-version) och billigt. Så frågan är då när de här spelen, av särskilt låg kvalitet, egentligen blir intressanta. Rimligen bara om man siktar på att äga alla spel till NES som såldes i Sverige 1986-1995. Och samlare som gör det eller är i närheten av det finns det rätt så få av.

När de gäller A4-manualer till de ”nya” spelen, som Spider-Man: Return of the Sinister Six, så är de så få att inte ens de samlare som redan har de 210 spelen kan få ett exemplar var (medan tillgången på spel som Jack Nicklaus’ Golf räcker mer än väl). När jag skrev om ”Dyra A4-manualer till billiga spanska spel” uppmärksammade jag att det var samma fåtal budgivare som drev upp priserna på A4-manualer i alla auktioner. Einherjer7, som tog hem dem, var näst högste budgivare i auktionen gällande Spider-Man. Högst bjöd kralleman och med i toppen var också Ufouria. Men av 11 budgivare var bara de tre över 500 kronor, i en auktion som slutade på 4294 kronor. Jag tolkar budgivningen, och andra liknande, som att efterfrågan på A4-manualer är låg, men att utbudet så mycket lägre att priserna ändå blir höga.

Bland spelsamlarna finns det en falang som tycker att samlandet ska handla bara om de spel som såldes nya i Sverige 1986-95, men verkligheten (spelsamlarmarknaden idag) ser inte ut så. Det finns en diskrepans mellan vilka spel som såldes nya i Sverige och vilka som säljs dyrt på spelsamlarmarknaden. På listan över de dyraste spelen finns till största delen Bergsalas utgåvor, men även annat har tagit sig in: nyproducerade Lille Nemo drömmästaren och amerikanska olicensierade Bubble Bath Babes, bland NES-spelen. Några till, som Rodland, skulle ta sig in om de såldes kompletta. Svenska samlares intresse sträcker sig alltså även till importerade spel, och ännu tydligare blir det på något lägre prisnivåer (ett par tusen kronor) med spel som Bubble Bobble part 2 och Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project bland annat. Något man kan säga helt säkert är att de 210 (plus några till) svenska utgåvorna inte är de 210 mest intressanta eller efterfrågade NES-spelen.

Budgivningen om Spider-Man med svenskt A4.
Sambandet mellan kvalitet och efterfrågan medför för övrigt inte bara låg efterfrågan på dåliga spel (eller dåliga A4-manualer), utan stämmer även för de bästa spelen med Super Mario Bros 3 som både det bästa och det mest efterfrågade NES-spelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar