fredag 19 april 2013

Kort om lite olika saker

Besöksstatistiken för bloggen utvecklas positivt. Aktuell statistik ser ut så här (klicka för att förstora):


Diagrammet visar besökare (sidvisningar) per månad sedan starten och 15 493 är det totala antalet sidvisningar. Nedgången i slutet av diagrammet beror på att det som visas är april så här långt. Med cirka en tredjedel kvar av månaden pekar det alltså mot fortsatt ökning. Underligt nog visar diagrammet 2010 när det ska vara 2011. Spelsamlarbloggen fanns inte 2010.

Min videosamling med rekord i F-Zero X är nu komplett efter 1’22’’660 på Port Town och rekorden finns samlade på en egen sida. Skakigheten i samband med målgången och därefter beror på att en hund kom och intervenerade mot slutet av loppet. Att försprånget till det bästa spöket (1’23’’312) krymper på upploppet beror helt och hållet på att den sista dykningen utfördes bättre av spöket; det finns nämligen ingenting man kan göra för att öka farten den sista biten, utan farten tar man upp i den attackerande dykningen och sedan handlar det bara om att förlora så lite fart som möjligt. Och hur hög fart man kan få upp i dykningen är beroende av hur högt upp i luften man når, vilket i sin tur bestäms av vad man gör på vägen fram till det stora hoppet. En missad fartpil där, eller dålig fart ut från den föregående kurvan, gör alltså att farten blir lägre ända in på nästa varv. Det är alltså mycket som ska falla på plats och rekordet på Port Town får jag nog säga var det svåraste av alla att slå.

NESdb gjorde för ett tag sen en gallring bland sina medlemmar och då sjönk antalet från cirka 1200 till knappt 1000, när medlemmar som inte hade skrivit något inlägg togs bort. I skrivande stund ligger medlemsantalet på 1051, och då är antalet alltså inte uppblåst. SuperNES.se har inte gjort motsvarande gallring vad jag vet och har nu 160 medlemmar, vilket är fler än det totala antalet trådar på det forumet.

Retrospelsmässan närmar sig. De två föregående mässorna 2012 och 2011 har jag haft bord och sålt Spelsamlarboken, men den här gången kommer jag att vara där som besökare. På den första Retrospelsmässan 2010 var jag också besökare och då var jag med i en tävling i Super Mario Kart. Det spelet återkommer nu som tävlingsspel och det är en tävling jag ser fram emot. Jag kommer ihåg från tävlingen 2010 att en av deltagarna frågade om superstart medförde diskvalifikation, men det var helt enkelt ingen som lyckades med det till en början, konstigt nog. Jag valde Donkey Kong Jr på en bana som passade bättre för någon med bra acceleration, men nu kommer första omgången att avgöras på Mario Circuit 1 och då är det förmodligen dumt att välja någon med lägre toppfart. Å andra sidan förstör ett rött skal mycket mer för Bowser eller Donkey Kong Jr, och man kan nog inte räkna med att helt slippa sådana. Man kan i vilket fall inte ta något för givet i Match Race; bra rekord i Time Trial är inte mycket att förlita sig på. Här är emellertid en video där jag kör Time Trial på Mario Circuit 2, för en tävling på NESdb förra månaden.

Collra öppnar nästa vecka. Jag hoppas på många medlemmar i gruppen TV-spel.

tisdag 9 april 2013

Förhandstitt på CollraCollra har nu öppnat för ambassadörerna, som ska testa sajten i cirka två veckor innan den öppnar för allmänheten. Varje ambassadör har en grupp inom sitt expertområde och utöver tv-spel finns det 85 grupper, var och en med sina hängivna samlare. Grupperna på Collra är följande:

Adventskalendrar
Antika Leksaker
Bensinia
Berndt Friberg
Bilbanor
Bokmärken
Breweriana
Bruksglas 1800-tal
Böcker tryckta i sverige före 1850
Carl-Harry Stålhane
Coca-Cola
Dalahästar
Disney
Edvin Ollers
Elefanter
Elvis
Fantomen
Fiskeredskap
Flygsfors
Gitarrer
Hans J Wegner
Hiphop
Hälsinge-Allmoge
Hälsingesilver
Högtidspynt
Idrottsautografer före 1970
Ingemar Ingo Johansson
Jaguar
Jemt-Olov Persson
Jim Reeves
Johnny Cash
Kiss (Bandet)
Klippdockor
Konfektyr (CAP)
Korkskruvar
Kosta Boda
Lisa Larson
Lotus
Läderlappen / Stålmannen / Stålpojken
Maltwhiskey
Marianne Richter
Marianne Westman
Marilyn Monroe
Mercedes
Michael Jackson
Militärt
Miniatyrhus i keramik
Mjukisdjur
Mode & Textil-Litteratur
Märklin
Nils Strinning
Nutida / Popkonst
Orrefors
Ostindiskt keramik & porslin
PEZ
Pins & Nålar
Plastdesign
Plåtburkar
Polis
Radio
Sedlar
Sigvard Bernadotte
Skånekeramik
Smurfar
Spelkort
Spider-man
Star Wars
Stig Lindberg
Svensk Produktreklam
Svenska Dockskåp
Svenska Mynt
Svenska Termosar
TV-spel
Technica-Modeller
Tintin
Titanic
Upsala Ekeby
Utländska Mynt
Utryckningsfordon
Velocipediana
Veteranbilar, äldre än 40 år
Vintageklänningar före 1980
Vinylskivor
Volvo Veteranbilar
Väskor
Wilhelm Kåge

Säkerligen kan man som spelsamlare hitta annat på Collra som är av intresse inom någon av ovanstående grupper. Några kategorier/grupper överlappar dessutom lite med tv-spel, såtillvida att man hittar exempelvis Star Wars och Disney också som tv-spel. På andra hållet kanske man hittar tv-spelsrelaterade saker i andra kategorier, till exempel Pokémon-kort (Trading Card Game) i Spelkort.


Så här ser Collra ut när man har loggat in.

Collra är indelat i annonser och community. Klickar man på annonser ser kategorierna annorlunda ut och kopplingen till grupperna är inte alltid uppenbar.

Antik & Design
Fordon
Foto
Frimärken & Mynt
Konst
Leksaker & Hobby
Litteratur
Mode
Musik & Film
Möbler & Belysning
Smycken & Klockor
Technica & Spel

TV-spel ligger alltså under Technica & Spel. Följande avgränsning torde vara till belåtenhet för samlarna: Annonser > Technica & Spel > TV-spel > Nintendo - NES > Spel > Nordiska Utgåvor(Bergsala/SCN) > Kompletta

Det finns alltså en egen kategori för kompletta svensksålda spel, och detsamma gäller för SNES. Här har Collra verkligen tagit till sig samlarnas önskemål.

Jag har tidigare skrivit att Collras priser för säljare kommer att ligga på 30-60 kronor per auktion eller annons. Priset 30 kronor gäller utan reservationspris och 60 kronor är med reservationspris. Priserna är fasta, oberoende av försäljningspriset, och betalas i förskott. Till en början kommer Collra inte att ta ut några avgifter alls, så om man har saker att sälja kan det vara bra att passa på i början.

Tillägg: Det kommer på Collra också att vara möjligt att annonsera om att köpa saker. Även då är det annonsören som betalar, och det kostar 30 kronor för en annons som är aktiv i 30 dagar eller 60 kronor för en annons som är aktiv i 90 dagar.

söndag 7 april 2013

Bara Port Town kvar

I min strävan efter att bättra på alla mina rekord i Time Attack i F-Zero X och spela in de nya rekorden har jag nyligen kunnat stryka fem av de sex återstående banorna:


Rekordet på Mute City var förvånansvärt lätt att slå, och förbättringen blev närmare en sekund. Det är enormt mycket på en bana där det ofta handlar om tusendelar när man kör Twin Noritta. Jag har inte helt lätt att acceptera att Twin Noritta är så hopplöst chanslös mot en sladdande Blood Hawk. Jag försökte slå mitt gamla rekord med Twin Noritta också, men kom då som bäst 55 tusendelar ifrån, video på det bästa försöket. Det rekordet bedömer jag som mycket bättre än det nya med Blood Hawk.

På Red Canyon blev det rekord med rätt god marginal, 0.7 sekunder, trots två missade fartpilar på slutet. Här körde jag mot tre egna spöken istället för Staff Ghost. Red Canyon krävde många fler försök än Mute City.

På Devil’s Forest 2 körde jag faktiskt jumper, Twin Noritta, men det finns goda möjligheter till sliding och attackerande dykningar på den banan. Nu körde jag med samma inställningar som i det gamla rekordet (det som slutade på 666, på djävulens bana), men MaxSpeed är uppnått med Night Thunder. Tredje tiden är gjord med samma svävare som Staff Ghost, Super Piranha.

Rekordet på Fire Field var det svåraste att slå. Det handlade mest om att få ett lyckat förstavarv och sedan inte sabba för mycket på varv två och tre. Det finns väldigt mycket som kan gå fel på Fire Field och även om man försöker köra på säkerhet blir det lätt fel någonstans. Det som är svårast att få till är den attackerande dykningen på första varvet, som gör hela sekunder från eller till på sluttiden beroende på hur väl den utförs. Eftersom svävaren skjuts som en projektil ner mot banan så finns det ingen reell möjlighet att ändra riktning när man väl har påbörjat dykningen. Det går förstås att avbryta dykningen, men då blir förlusten i hastighet alldeles för stor, så det gäller att sikta rätt där uppe i luften. Det är rätt så sällan som det blir riktigt lyckat, oftast hamnar man rentav utanför banan, så det är knappast något man ska försöka sig på när man kör VS Battle. Det går att vinna tid på att göra attackerande dykningar även när man har boost, men inte alls så mycket som på första varvet, så det ingick inte i min strategi. Sista varvet blev tyvärr mer än en sekund sämre än Best Lap. När jag fick slut på energi så funderade jag faktiskt på att avbryta, men nu blev det ett rekord med ett dåligt sistavarv istället. Det är nervöst när man är på väg mot rekord och det blir lätt små missar då som man inte skulle ha gjort annars. Utan krockar på sista varvet lär tiden ha blivit något på 1’12.

Sector ß är en av endast fyra banor där rekordet är satt med jumper-inställning. Här hade jag stor nytta av den variant av attackerande dykningar som är möjlig att göra med jumper och som gav en topphastighet på över 2000 km/h. Rekordet var svårslaget, men det är alltid roligt att se reklamsnurrorna som det står EAD på.

Nu är det alltså bara Port Town kvar, där rekordet ligger på 1’22. Port Town är den enda banan där jag har uppnått toppfarten 2500 km/h, som är den högsta möjliga hastigheten i spelet.

Orelaterat till resten av inlägget så ska jag få tillgång till Collra i morgon, så jag räknar med att kunna presentera en förhandstitt i morgon eller i övermorgon.

onsdag 3 april 2013

April är här, var är Collra?

Det var tänkt att Collra skulle öppna i månadsskiftet mars-april, men det har blivit en försening på minst ett par veckor. Innan sajten öppnar ska alla ambassadörer, nu 87 stycken, testa den, och den är inte öppen för oss heller ännu. När jag har får tillgång till sajten blir det ett inlägg om det, ”Förhandstitt på Collra” eller liknande.

Något som däremot inte försenades var Traderas avgiftshöjning. Provisionen för säljarna är numera 9% av försäljningsbeloppet, med ett tak på 100 kronor per auktion eller annons. Som jämförelse kommer Collras avgift per auktion att ligga på 30-60 kronor enligt vad jag har fått veta. Collras avgifter kommer att vara fasta och inte påverkas av försäljningspriset.