måndag 2 december 2013

Tradera: 11 % dyrare att sälja efter årsskiftet


Tradera meddelar att de höjer avgifterna med 11 procent från 9 till 10 procent. Taket för en enskild auktion ligger kvar på 100 kronor, och taket nås alltså efter höjningen vid 1000 kronor jämnt istället för som nu 1111 kronor. Avgiftshöjningen sker med knappt en månads varsel.

I Sim City finns en smärtgräns för skatt vid 7 %; höjer man till mer än så sjunker ens popularitet som borgmästare rätt så kraftigt. Vid 10 % i skatt får man räkna med utflyttning i stor skala. Nu återstår att se om Traderas kunder har motsvarande smärtgräns för provision och om det finns något alternativ som kan dra till sig missnöjda Traderakunder. Säkert är att Tradera har höjt avgifterna många gånger, kraftigt därtill, och samtidigt vuxit mycket.

Kan Collra ha något att hämta här? Collra tar för närvarande 9 % i provision med ett tak på 90 kronor. Förmodligen är den skillnaden i pris för liten för att ha någon betydelse. Däremot kan spelsamlarnas helt ideella handelsplats och forum NESdb säkert komma att bättra på sin redan goda medlemstillströmning som ett resultat av Traderas fördyring. NESdb är gratis, så det är ungefär som att ha skatten i Sim City på 0 %. Då handlar det mest om att bygga klokt och långsamt, så har man goda chanser att nå hela vägen till Megalopolis. (Med 1426 medlemmar är NESdb i nuläget bara Village, med 574 kvar till Town. Tradera är förstås Megalopolis.)

NESdb är lite mindre än så här.
 
Meddelandet från Tradera:

Från och med den 1 januari 2014 höjer vi provisionen för privatpersoner som säljer på Tradera från 9 procent till 10 procent. Detta innebär att annonser som läggs upp från och med detta datum kommer att debiteras enligt den nya prislistan.

Annonser som läggs upp före den 1 januari men avslutas i januari kommer att debiteras enligt den gamla prislistan. Annonser som startas om i januari kommer däremot att debiteras enligt den nya prislistan.

Vänliga hälsningar,

Tradera

Opinion och effekter vid 10 % i skatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar