tisdag 10 september 2013

Lurad av NESdb – Gumshoe HAR fem skruvar

Som jag skrev i Spelsamlarnas brist på fakta så är det i vissa fall väldigt svårt att fastställa att en viss utgåva inte finns. Tittar man i databasen på NESdb eller i Sols bok NES-XX-SCN, så hittar man inget stöd för att det finns en utgåva av Gumshoe som har fem skruvar som håller ihop kassetten. Fem skruvar finns på och hör ihop med de tidigaste NES-spelen, och med releasedatum 15 juni 1988 (sist i svarta serien) har Gumshoe antagits vara för sent för att finnas i femskruvarsvarianten. I Spelsamlarbokens värderingstabeller står det ”ss 5” efter Gumshoe, vilket betyder: svarta serien, 5 skruvar. Den uppgiften ändrades sedan i erratan då det hade sagts på forumet på NESdb att spelet bara finns med tre skruvar och EEC-märkning. Även i Sols bok står det: ”Gumshoe är det enda i svarta serien som inte kom i den tidiga NESE-varianten, utan bara i en EEC-version.” Eftersom det ändå står ”ss 5” i Spelsamlarboken så har jag förmodligen sett en sådan kassett någon gång, men det var inget jag kunde verifiera och tänkte då att jag hade fått fel för mig. Men nu har det alltså visat sig att det finns en femskruvarskassett, utan EEC- eller SCN-märkning. Fler än tolv tusen Gumshoe ska ha sålts i Sverige, men varianten med fem skruvar fanns förmodligen bara att köpa precis i början, under några månader för 25 år sen.

Dessvärre är det fortfarande fel i boken. Det står nämligen GS/S före titeln, där S betyder: SCN endast på kassettens baksida och manualen. Korrekt vore GS/s, vilket betyder: SCN endast på manualen. Kassetten är nämligen omärkt bak och därmed identisk med de andra förstautgåvorna i svarta serien. SCN bak på kassetten borde för övrigt inte finnas tillsammans med fem skruvar, men det är väl säkrast att inte utesluta något. Manualen är däremot inte identisk med de andra i svarta serien, för den har den långa koden NES-GS-SCN, medan andra tidiga spel (även Kid Icarus m.fl. som inte tillhör svarta serien) är märkta endast SCN på manualen i förstautgåva. Hur som helst så är detaljerna kring utgåvorna inget som kommer att framgå heller i nästa utgåva av Spelsamlarboken; detaljerna är alltför många och oklara och den fakta som finns, finns (eller kommer att läggas till) på NESdb (och så småningom även i en ny utgåva av NES-XX-SCN, och uppgifter i den kommer ju också att finnas på NESdb och vice versa).

Nu väcker det här förstås frågor om legitimiteten hos underlaget till spelets värdering i Spelsamlarboken. Värderingen ska gälla första svenska utgåvan, men när denna är så väldigt mycket ovanligare än den senare treskruvarskassetten (som antingen är märkt bara EEC eller EEC fram och SCN bak) så har förstås senare utgåvor fått tjäna som underlag vid värderingen. Det har sannolikt resulterat i en värdering lägre än det faktiska värdet på förstautgåvan, men sedan 2010 har priset ändå stigit mycket och spelets värden i boken är långt under nuvarande priser oavsett.

Första svenska utgåvan av Gumshoe. Bild från Elin515.

33 kommentarer:

 1. Du verkar vara den man ska fråga. Förlåt om forumet är fel men hittade inget annat sätt att kommunicera med dig. Har möjligtheten att köpa ett komplett ex av Hammerin Harry för runt tusenlappen. Bra affär eller blir jag blåst?

  SvaraRadera
 2. Mycket av värdet i Hammerin' Harry ligger i delarna på svenska: svensk text påklistrad bak på kartongen och svenska instruktioner i A4-format. Spelet är i grunden spansk version och med spansk förpackning och manual är spelet värt mycket mindre. Men 1000 kronor låter som ett bra pris oavsett, om det inte är både dåligt skick och utan svenska delar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog mitt förnuft till fånga och köpte spelet. Det verkar ha allt det ska ha. Svensk text påklistrad. A4manual på svenska och bevis på svensksåldhet via en plombering av leksaksaffär. Allt är i mycket fint skick. Så då kanske jag gjorde en bra deal. Tack för svaret!

   Radera
 3. Jag måste nu fråga.. vilka spel i smallbox serien är det som är omärkt på baksidan? Är det en lista nån plats vart man kan kolla på vilka spel i den svarta serien som har SCN-märkt bak kassetten?

  Tack så mycket för jättebra blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att det finns en sådan lista, men det jag kunde hitta nu var vilka spel som finns med fem skruvar. Så här ser den ut:

   http://www.sndb.se/viewtopic.php?f=10&t=1297

   Spelen med fem skruvar är också omärkta, även om det kanske finns enstaka undantag med SCN-märkning. The Goonies II som står sist på listan hade inte fem skruvar i den svenska utgåvan, och räknar man andra länders spel kan man lägga till Donkey Kong Jr Math med flera. Både Zelda och Zelda II är omärkta, eller märkta PAL-ZL, med tre skruvar. Efter Zelda II är det förmodligen regionskod bak på alla kassetter.

   Radera
  2. Tackar.

   Och alla spel som är i den länkan kom ut SCN-märkt också, men då med 3 skruvar, eller..?

   Radera
 4. Nej, alla kom inte i nya utgåvor. Efter de omärkta spelen kom de som kallas EEC, vilket betyder att det står EEC fram på kassetten och SCN bak. Många från början omärkta spel kom sen i EEC-utgåvor. Ett fåtal spel kom först omärkta, sedan som EEC och sist med SCN på alla delar och då i stor kartong. Tennis och Super Mario Bros är två exempel. Zelda kom även i ESP-version med A4-manual på slutet.

  Ett fåtal spel ska bara finnas omärkta med fem skruvar. Devil World är ett sådant.

  Bergsalas releaselista finns återgiven hos bland annat Kreese: http://nes.kreese.com/nes.php Zelda II saknar regionskod på baksidan, men senare spel har förmodligen SCN allihop. Du kan också se att Gumshoe, som alltså finns omärkt med fem skruvar, kom ut närmast före Zelda II.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Det är också nån av dom smallbox spel som har "EEC" eller "EEC-XX-XXX" på båda flärpar.. är det den nya serien eller den gamla serien med 5-skruvar??

   Radera
  2. Det är samma för kartonger som för kassetter: först ingen märkning, sedan EEC (från 1988), slutligen SCN (från 1991). Kassetter med fem skruvar hör i regel ihop med omärkta flärpar på kartongen, men flärpmärkningen infördes tidigare än kassettmärkningen och två spel i svarta serien, Wild Gunman och Gumshoe, ska endast finnas med märkta flärpar. På Wild Gunman står det endast EEC medan Gumshoe har hela koden, NES-GS-EEC. Och båda spelen har alltså omärkta kassetter med fem skruvar.

   Radera
  3. Hur är det med manualer då???
   Först bara märkta SCN och sedan med hela, tex NES-IC-SCN, eller hur funkar det???
   Mvh Tobbe

   Radera
  4. Endast SCN på första utgåvorna fram till och med Kid Icarus (februari 1988), därefter lång kod på manualen. Merparten av de tidiga spelen finns också i senare utgåvor med lång kod.

   Radera
 5. Sedan så innefattar "small box" förutom svarta serien också silverserien (Kid Icarus, Metroid) och guldserien (Zelda-spelen) samt en rad andra spel med Tetris från 1990 som det sista. Så det är rätt många small box-spel som har EEC-märkning. Silverserien har liksom Wild Gunman endast EEC på flärparna, och likaså Mike Tyson's Punch-Out. De spelen har också fem skruvar. Zelda har omärkta flärpar men endast tre skruvar.

  SvaraRadera
 6. Tack så mycket för mycket bra svar!

  Var det nån ut av dom spel i den svarta serien som INTE fick SCN-märkning? Tänker då på exempelvis DK Jr Math.. Har sett DK Jr Math med båda FRG och DAS bakom kassetten, med EEC foran. Är det nån flera spel som blev märkt men aldrig med SCN?

  Vet du någåt om vilka papperskvalitet blev använd på dom blåa manualer i den svarta serien till ex. Excite Bike kontra dom nyare manualer till ex. Mario & Yoshi? Dom blåa manualer känns mycket mer "smooth"

  Vet du också vilka spel som fick MINST exemplarer i Skandinavien? Jag vet att DK Classics (small box) fick nånting som typ 2500 exmeplarer? Var det nån spel som blev släppt med mindre exemplarer?

  Forlåt för krångliga frågor, men jag tackar hur mycket som helst för många bra och detaljerade svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hänvisar igen till listan hos Kreese. Svarta serien med SCN-manual är alla spel fram till The Legend of Zelda, plus Hogan's Alley (EEC på flärparna) och Gumshoe (NES-GS-EEC på flärparna).

   Övriga spel i svarta serien:
   Donkey Kong Jr Math
   Urban Champion
   Baseball
   10-yard fight
   Gyromite
   Stack-up

   Det finns 31 spel i svarta serien varav 25 med SCN-manual. Källa på det: http://www.sndb.se/viewtopic.php?f=10&t=1142

   Donkey Kong Classics ska ha sålts i 2334 exemplar i Sverige, vilket är minst av alla SCN-spel. De som sålde mindre än så är alla ESP-spelen, spanska utgåvor med A4-manualer på svenska.

   Radera
 7. Hej jag har följande 8-bit spel SCN versioner med original kartonger och manualer, samt en original Zapper pistol.

  Värde på de resp. sakerna?

  Devil World, SCN, org.kartong och manual

  Balloon Fight, SCN, version, i ett hyr fodral med manual

  DuckTales, SCN, 3skruv, org.kartong och manual

  Donkey Kong Classics, SCN, 3skruv, i ett hyr fodral

  Donkey Kong 3, SCN, org.kartong och manual

  Gum Shoe, SCN, org.kartong och manual

  Hogans Alley, SCN, 3skruv, org.kartong och manual

  The Adventure Island Part II, SCN, 3skruv, org.kartong och manual

  Vart får man bäst betalt? Ebay/Tradera?

  Bäst att sälja var för sig eller som paket?

  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sälja varje spel separat är att föredra om man vill ha bäst betalt. Tradera eller forumet sndb.se är rätt så likvärdiga i fråga om pris på spelen, men Tradera tar 10 % av försäljningspriset i provision och sndb är gratis.

   Har du fem skruvar på spelen där det inte står tre skruvar? Just Gumshoe med fem skruvar är intressant eftersom det ses så sällan att vissa samlare ifrågasätter att det ens finns.

   Jag föreslår att du säljer på auktion på sndb. Ska bli spännande att se slutpriserna.

   Radera
 8. Hej!
  Har spelet Balloon fight svensksålt i kartong och manual.
  Vad kan det vara värt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara värt omkring 700 kronor, men också både mer och mindre. Det viktigaste för priset är skicket och då i huvudsak förpackningens slitage.

   Radera
 9. Finns DK Jr Math PAL-B i 5-skruvar och omärkt?? Har bara sett DK Jr Math med FRG-märkt och 3 skruvar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte säga säkert att det finns, jag har det inte dokumenterat. Samma med Urban Champion. Underligt om de två skulle vara de enda i svarta serien utan fem skruvar, men de är helt klart mycket vanligare med tre.

   Radera
  2. Hej
   Ursäkta att jag bumpar en gammal tråd men jag har svårt att hitta bra svar...
   Tack också för en bra blogg!

   Jag har två st. MT Punch out hemma - den ena har 5 skruvar och är omärkt, den andra har 3 skruvar och är märkt SCN. Har jag förstått det rätt att detta betyder att de är olika utgåvor där SCN är den senare?

   Radera
  3. Exakt. Nintendos kvalitetssigill ser antagligen också olika ut, och har olika placering. Och den senare utgåvan har streckkod.

   Radera
  4. Stort tack för svar! Skiljer de sig i värde också? Går din bok att köpa i pdf eller annat digitalt format?

   Radera
  5. När jag läser din förra fråga igen så ser jag att det inte står om spelen är kompletta. I så fall så tillhör kassetten med fem skruvar kartongen utan streckkod.

   Kassetter med fem skruvar är mer eftertraktade och även om andelen kassetter med fem respektive tre skruvar varierar väldigt mycket mellan olika titlar (Devil World finns t.ex. endast med fem skruvar) så har jag inte något exempel på att treskruvarsvarianten skulle vara dyrare, även om den är ovanligare för vissa titlar. I fallet Mike Tyson's Punch-Out, som är ett av de sista spelen med fem skruvar, bör femskruvarskassetten ha ett betydligt högre värde än treskruvars.

   Spelsamlarboken finns bara att köpa som bok.

   Radera
  6. Stort tack igen! Önskar dig en fortsatt trevlig vecka - ska kika efter boken på nätet :D

   Radera
 10. Inte för att vara sån men nån har ju så klart tagit en femskruvars version med FRG baksida och bytt ut till en svenskbaksida för att tjäna lite extra cash..Finns inte manualen med endast SCN märkninen så finns inte omärkta kassetten heller. mk2 @ Åttabitar.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa tror det och det kan vara så. Det finns någon till som har sagt sig ha fem skruvar på ett svenskt exemplar.

   Radera
 11. Jag har ett gumshoe med 5 skruvar. Så jag kan intyga att det finns. Står FRG på baksidan och manualen är blå med SCN som märkning, Kommer dock aldrig sälja det då tippar på att det finns max 100 kvar i Sverige. Detta spelet släpptes endast under en mycket kort tid innan de gick över till 3 skruvars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, FRG till och med. Då är det ju en kassett avsedd för den tyska marknaden. Det är det nog många som har svårt att acceptera.

   Radera
 12. Hej. kan du förklara för mig varför denna är prisad som den är?

  https://www.tradera.com/item/300801/356858241/gumshoe-till-nes-komplett-scn-bergsala-svarta-serien-kartong-i-nyskick-

  Ja lådan är i nyskick det borde dra upp priset lite. Det jag la märke till är att flärparna på lådan är utan kod. Detta är väl mycket unikt med tanke på att det sägs att gumshoe´s svarta serie är med endast eec märkning? kasetten hör nog inte till lådan. Manualen borde vara original? eller är förstautgåvan av gumshoe manualen märkt med endast SCN? jag blev mycket förvirrad när jag såg annonsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Budnivån förklaras med att det är två som har stuckit iväg; tredje har bara 800 kronor. Spelet är en tysk utgåva som har fått manualen utbytt.

   Radera
  2. säker på detta?? Koden på sidan av lådan är ju utgivningskod som är identisk med den som givits ut i Sverige. Det har aldrig påträffats en gumshoe låda utan kod på flärpen. Alla andra gumshoe som utgivits har varit märkta EEC på flärpen! oavsett om den är tysk eller inte så borde det stått EEC på flärpen. eller hur?

   Radera
  3. På de tidiga, omärkta NES-spelen är det bara manualen som skiljer tyska utgåvor från svenska. Det spelar kanske ingen större roll för priset i det här fallet, för numera kan man inte förvänta sig att tyska spel ska vara billigare - se t.ex. Tyska kassettpriser jämfört med svenska. Besynnerligt att Sols bok NES-XX-SCN inte har med någon tysk version av Gumshoe.

   Radera