onsdag 12 juni 2013

Collra vs NESdb och Tradera


Sedan Collra öppnade för knappt två månader sedan har ett tjugotal spelsamlare sökt sig dit och blivit medlemmar i gruppen TV-spel. Collra är fortfarande gratis att använda så det finns all anledning att prova, vare sig man är på jakt efter ett specifikt spel eller man har spel att sälja.

NESdb har nyheten om Collra inte mötts av någon större entusiasm, och det har antagits att det kommer att gå för Collra som för Budera, som var aktivt i åtta år och stängde bara någon vecka innan Collra öppnade. NESdb är det huvudsakliga forumet för spelsamlare i Sverige, och det på mycket goda grunder eftersom det är på NESdb som fakta har klarlagts och finns samlad.

Collra har så när gått förbi NESdb i totalt medlemsantal, båda har drygt 1100 medlemmar, men av dessa är det ju bara några få procent på Collra som är med i gruppen TV-spel. Collra lär som forum inte kunna konkurrera med NESdb, utan det är Tradera som Collra kommer att jämföras med i egenskap av handelsplats. Tradera är i nuläget i princip ensamt i Sverige, åtminstone mycket större än alla andra auktionssidor tillsammans, och den positionen gör deras 9%-iga avgifter på försäljningssummor möjliga. Mot Tradera kan Collra bli ett fördelaktigt alternativ med sina fasta avgifter för auktioner och annonser.

Vad gäller jämförelserna med Budera så satsar Collra på att synas också utanför internet, bland annat med en ekorre, den på bilderna ovan fast i stort format, som är ute och rör sig i Stockholm. Min uppfattning är att Budera nöjde sig med att ha en fungerande auktionssida och trodde att aktivitet skulle uppstå tids nog. Budera startade 2005 och enligt uppgifter på hemsidan har de haft kostnader om ca 300 kSEK per år. Uppgifter på hemsidan gör också gällande att de hade närmare 14 miljoner annonser totalt och cirka 65 000 aktiva annonser i snitt. Det är imponerande siffror som inte stämmer överens med mina egna erfarenheter av Budera. Jag kommer ihåg att jag tittade på alternativ till Tradera när jag skulle börja sälja Spelsamlarboken, och då bedömde jag att aktiviteten på Budera var alldeles för låg för att det skulle vara motiverat att annonsera där.

I namnet Collra kan coll härledas till collect/collector/collection. Ra fick mig först att tänka på Shinra, men även Tradera och Budera slutar ju på ra.

Shinra.

2 kommentarer:

  1. Hur har det gått för collra?

    SvaraRadera
  2. De har inte lyckats ta betalt som det var tänkt. Först var planen att annonsörer skulle betala i förskott, därefter tog de efter Traderas avgiftsmodell. Sedan årsskiftet är det gratis att annonsera, men aktiviteten är fortfarande låg. Det gäller Collra som helhet, inte bara tv-spelsdelen.

    SvaraRadera