tisdag 14 maj 2013

4:e Retrospelsmässan, allmänt och för egen del

Som ingen har missat så hölls i lördags den årliga Retrospelsmässan i Göteborg och trots mycket mer utrymme än tidigare så blev kön utanför lång. Retrospelsmässan har till skillnad från exempelvis Retro Gathering lyckats locka stora skaror människor som inte är vare sig spelsamlare eller aktiva på forum som NESdb, utan bara vill uppleva spelhistoria för en dag. Samtidigt har Retrospelsmässan blivit den viktigaste mötesplatsen också för spelsamlarna, ”speedrunnersarna” (bl.a. de från Ludendi som jag har skrivit om tidigare, citationstecken med anledning av bestämd form plural) och alla andra som annars bara visar sig med ett alias på ett forum.

För egen del medförde kön till mässan att jag inte fick möjlighet att tävla i Super Mario Kart, enär deltagarantalet var begränsat till 32 och anmälan endast kunde ske på plats enligt principen först till kvarn. Så jag fick sitta och titta på när de andra körde. Återigen bekräftades det att superstart är nästan omöjligt att få, vilket borde innebära att prestationerna också i övrigt är ganska långt ifrån vad man gör hemma. I matchen om tredjepriset har jag för mig att förloraren körde av banan (Ghost Valley 3) hela tre gånger på sista varvet och Dave från Gaming Grannar vann när han körde på säkerhet i snigelfart. I finalen gick det riktigt fort, men någon superstart blev det inte där heller. Tiderna i Match Race kan inte riktigt jämföras med Time Trial, för Time Trial går något långsammare, men hastigheten i Match Race verkar istället vara identisk med 100cc i Mariokart GP. I Time Trial har jag som bäst gjort 1’02 på Mario Circuit 1, men i Match Race behövde jag inte många försök för att gå under en minut (utan svamp). Nu är det förstås lättare att spela hemma, men på tävlingen såg jag ingen tid under 1’04.

Tävlingen i Super Mario Kart var förvisso inte den enda begivenheten på mässan, men det finns få tv-spelstävlingar av det här formatet och när jag på mässorna förra och förrförra året hade bord hade jag inte möjlighet att gå ifrån och delta i någon tävling. Och på den första Retrospelsmässan för tre år sedan gick det dåligt för mig i tävlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar