torsdag 2 augusti 2012

Samlarspelspriser och valutakurser

Vid affärer med samlarspel är det inte ovanligt att köpare och säljare tillhör olika valutaområden. När köparen ska betala i en annan valuta än sin egen har den aktuella kursen för säljarens valuta betydelse. Ett exempel från verkligheten är att när den brittiske samlaren snesbits köpte Zelda Gold Pack på Tradera i april förra året för 14500 kronor, var kursen för pundet den sämsta på många år. Ett pund kostade då omkring 10 kronor, vilket innebär att priset snesbits fick betala blev cirka 1450 pund. 2007 kostade ett pund 14 kronor, så samma pris i kronor hade då blivit bara strax över 1000 pund. En avsevärd skillnad.

När euron nu har försvagats med 10% mot kronan på några månader är det liktydigt med 10 procents rabatt på spel från euroområdet, samtidigt som det antagligen gör samlare därifrån mindre benägna att bjuda på spel som Mr. Gimmick i svenska kronor, eftersom de nu får mindre för sina euro.

Något som inte är riktigt klarlagt är i vilken grad samlarvärde på spel styrs av valutakursen i det land där spelet ursprungligen såldes. Till exempel: innebär dyrare yen högre priser på japanska spel även om de säljs inom Sverige? Observationer försvåras bland annat av att priserna på samlarspel är i en stigande trend, dvs spelen blir dyrare hela tiden oavsett valuta. Det behövs kraftiga kursförändringar för att man ska kunna uttala sig någorlunda säkert om valutans påverkan.

Det givna exemplet att studera och intressera sig för torde vara Island, vars valuta halverades i värde på kort tid 2008. Det är förvisso ett litet land, men det tillhör SCN-området och det såldes totalt närmare 9000 NES-konsoler där. En halverad kurs för den isländska kronan borde rimligen innebära fördubblade priser (i isländska kronor) på alla samlarspel under samma tid, eftersom spelen är desamma som i Sverige och övriga Norden. Nu hittar jag ingen isländsk handelsplats och jag kan inte påminna mig att jag har sett någon isländsk köpare eller säljare på den svenska spelsamlarmarknaden. Det borde tala för att priserna inte alls fördubblades och att man således kan fynda SCN-spel på Island, antingen om man hittar en isländsk handelsplats på internet eller om man gör en ”shoppingresa” dit i syfte att finkamma ön på samlarspel. En isländsk krona kostar bara fem öre (före 2008 var det 10-11 öre), så femsiffriga belopp i isländska kronor kan mycket väl vara vrakpriser för NES-spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar