tisdag 10 juli 2012

Samtidigt på NESdb: Longsons SNES-försäljningar

När jag skriver om spelsamlarmarknaden är det vanligen Tradera som är föremål för mina observationer, men när det gäller specifika samlarexemplar är handeln på NESdb minst lika intressant. De senaste månaderna har det framförallt handlat om Longsons auktioner med svensksålda SNES-spel i kvalitet 10, som bland annat har fört med sig ett nytt prisrekord för konventionella spel, alltså spel som inte är specialutgåvor. Samtliga Longsons försäljningar kommer att vara värdefulla för framtida värderingstabeller för SNES-spel, eftersom det för många titlar saknas underlag i form av affärer i kvalitet 10. (Kvalitet 10-värdena i Spelsamlarboken har i många fall fått uppskattas utifrån försäljningar av exemplar i sämre skick.)

När man hör ”SNES, SCN, kvalitet 10” tänker man kanske genast skyhöga priser, men många (merparten?) av Longsons spel nådde faktiskt inte upp till 1000 kronor, och i rätt många fall bedömde Longson högsta budet som ”ej säljande”. Flera spel såldes för precis eller nästan precis det värde som anges för kvalitet 10 i Spelsamlarboken, till exempel Street Fighter II för 1500 kronor, True Lies för 400 kronor, Winter Olympics: Lillehammer ’94 för 300 kronor och F-Zero (ehuru kvalitet 9/10 enligt säljaren) för 700 kronor. Ett fåtal spel hamnade klart under Spelsamlarbokens kvalitet 10-värde: Flashback 200 kronor, Jurassic Park 200 kronor, Seaquest DSV 200 kronor, Clay Fighter 500 kronor. Dessa förblev osålda.

Ett antal spel nådde ändå ”skyhöga” nivåer och det är ju mest dem man pratar om, även om de är en minoritet också på NESdb. Följande av Longsons spel såldes för över 2000 kronor:

Titel                                     Belopp           Datum            Köpare          Säljare           Plats
Mega Man X                       12000            2012-05-21   Sanna             Longson         NESdb
Super Ghouls ’n Ghosts        5700              2012-06-10   Verto             Longson         NESdb
Rock ‘n Roll Racing             5500              2012-06-04   Verto             Longson         NESdb
Pocky & Rocky                   4000              2012-06-10   Verto             Longson         NESdb
X-Zone                                3500              2012-05-28   schmibernd     Longson         NESdb
Super Mario Kart                3500              2012-07-01   Verto             Longson         NESdb

Det kan tyckas förvånande att det var Mega Man X av alla spel som gav ett nytt prisrekord. Mega Man är ju en serie med karaktär av massproduktion av titlar (sex spel till vardera NES och SNES, medräknat Mega Man Soccer och Rockman & Forte), till skillnad från de andra titlarna i pristoppen som tillhör mer exklusiva serier såsom Castlevania och Seiken Densetsu. Ändå är det svårt att utifrån budgivningen motivera att Mega Man X skulle vara övervärderat; tre budgivare var över 10 000 kronor. Det nya rekordet för Mega Man X påverkar också uppföljarna X2 och X3, som rimligen inte kan värderas lägre än Mega Man X utan snarare åtskilliga tusen kronor högre.

Longsons försäljningar fortsätter och det kommer antagligen att finnas mer att skriva om framöver, men jag tyckte ändå att det var läge för en rapport nu. Förmodligen blir det en uppföljning vid ett senare tillfälle.

Tillägg: Longson bidrog med en översiktsbild på spelen han säljer. Håll till godo!

3 kommentarer:

 1. Hej Sebastian! Du borde ha en huvudbild på alla blogginlägg du skriver. blir mycket trevligare då. vill du ah en bild till dne här inlägg? /Longson

  SvaraRadera
 2. Hej Longson. Visst kan det vara trevligt med bilder ibland. Än så länge är bloggen helt utan bilder. Har du något passande till det här inlägget då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. maila mig på Longson85@gmail.com så ska du få en bild ;)

   Radera