måndag 4 juni 2012

SNES 20 år i Sverige

Idag firar SNES 20 år i Sverige, tillsammans med spelen F-Zero, Super R-Type, Super Soccer, Super Tennis och Super Mario World, som släpptes samtidigt som konsolen den 4 juni 1992. SNES-tiden 1992-97 brukar förknippas med höga nypriser på spelen. I de postoderbutiker som annonserade i Super Power låg priserna vanligen på cirka 650-700 kronor, men ute i leksaks- och elektronikaffärer var 799 kronor inget ovanligt pris på ett nytt SNES-spel.

För alla som klandrar Bergsala för de höga priserna kan det vara på sin plats att påpeka att Bergsala inte gick med vinst under de här åren. Devalveringen av den svenska kronan 1992 innebar att import från Japan blev mycket dyrare. Lars Jarhamn på Bergsala uttalar sig om devalveringen i boken 8 bitar på 80-talet, sidan 46: ”Vi förlorade 40 miljoner kronor över en natt. Molnen började mörkna på himmeln. Svackan pågick ända fram till 1997, först då lyckades vi tjäna pengar igen.” Japanska Nintendo gjorde förstås stora vinster under perioden.

1997 var SNES på väg ut och många av spelen var nyutgåvor av tidiga storsäljare. De sista SNES-spelen släpptes 1998 (bl.a. Harvest Moon). Nya spel fanns att köpa i ytterligare några år, men begagnat tog över mer och mer och priserna var låga och sjunkande. 1999 var det nog rätt få som trodde att SNES någonsin skulle bli populär igen, när alla pratade om Dreamcast, Emotion Engine och Project Dolphin.

SNES fick en upprättelse redan våren 2000, när Super PLAY utsåg världens bästa spel. Det etablerades då en bild av SNES som den bästa konsolen av alla sett till spelkvalitet. Den bilden förstärktes sedan när Super PLAY på nytt utsåg världens bästa spel 2003, och vid det laget hade också begagnatpriserna på SNES-spel börjat att stiga. Därmed var samlareran för SNES påbörjad. Samtidigt var flera av storsäljarna till Game Boy Advance konverteringar av SNES-spel.

SNES har alltså egentligen aldrig varit riktigt ute, för den blev etablerad som samlarkonsol nästan direkt efter att det hade slutat att säljas nya spel. Ett exempel: när svenska Club Nintendo sålde ut Bergsalas sista exemplar av Zelda 3 för 99 kronor låg priset samtidigt på spelsamlarmarknaden (vid det laget huvudsakligen iBazar) kring 500 kronor. Att samlarvärdena sedan skulle komma att utvecklas som de gjorde, dvs stiga jättemycket, torde inte ha gått att förutse. Det normala är ju att elektronikprodukter blir värdelösa.

Om NES-samlarna har en central plats i NESdb så är SNES-samlarna mer utspridda. Mycket av SNES-handeln sker på NESdb, men det finns faktiskt ett eget forum för SNES på SuperNES.se. Med tanke på hur få som verkar känna till forumet (87 medlemmar totalt) så kan jag kanske ge dem ytterligare några medlemmar genom att uppmärksamma forumet här.

Nu hissar vi SNES-flaggan och firar tv-spelens ”nationaldag”.

4 kommentarer:

 1. Your post is very interesting information about related topic is awesome. I was finding this type of information from long time. I think you should going on to make this type of blog.

  SvaraRadera
 2. Första "skräppostkommentaren" noterad. Den är uppenbarligen skickad från Pakistan då jag har två sidvisningar därifrån idag och resten från Sverige.

  Jag låter den här kommentaren vara kvar, men blir det fler så raderar jag. Ni läsare behöver ju inte klicka på deras länk.

  SvaraRadera
 3. Snes förtjänar verkligen en community i stil med nesDB, svårt att starta ett forum från scratch dock. Kanske en bättre lösning vore att utgår från en databas (i stil med just nesDB) och sedan låta communityn växa in från det. Kanoninlägg för övrigt!

  SvaraRadera
 4. SNES-forumet (nu SuperNES.se, tidigare snes.egetforum.se) har faktiskt kommit rätt långt i arbetet med att kartlägga vilka spel och utgåvor som såldes i Sverige. Informationen finns i forumet och är tillgänglig för forumets medlemmar. En öppen databas i NESdb-stil är en ambition som det inte händer så mycket med för tillfället, men som det antagligen blir lättare att sätta igång med om fler visar intresse.

  SvaraRadera