måndag 12 mars 2012

Läsarfråga om värde på ej kompletta spel

Det kom en läsarfråga om vad man kan utläsa av värderingstabellerna om värdet på kartonger och manualer:

Hejsan!
 
Jag köpte ett ex av din bok (från Adlibris, visste inte den fanns på Tradera förrän nu...) och har några funderingar.
Har inte lyckats se om värderingslistorna gäller att det ska vara både bok och kartong?
Om
det är olika skickgradering på dem är det den sämsta som gäller då eller har tex kartongen företräde, rent värderingsmässigt?
 
Som ex.
 
Adventures of Lolo skick 6 = 250kr cart=100kr
Vad skulle cart plus manual vara värt om manualen håller 6:a?
Vad skulle cart plus kartong vara värt om kartongen håller 6:a?
Går det att göra en så enkel beräkning att man bara delar på värdet?
 
I det här fallet då (250-100=150, 150/2=75kr) 175 kr för cart plus antingen manual eller kartong?
 
Förstår du hur jag tänker?
 
Hoppas du kan vägleda mig =)
 
Ha en bra dag!
Tommy

Hej Tommy.

Värderingarna gäller kompletta exemplar i den första utgåvan. Med komplett menas kassett, kartong och manual samt eventuella extra saker som kartor och liknande. Mindre betydelsefullt är frigolitbitar och plastfodral till NES-spel, och innerkartonger till SNES-spel, men det drar i alla fall ner värdet lite om något av det saknas. Kartongen är överordnad manualen och kassetten i kvalitetsbedömningen, eftersom kartongen i regel utsätts för det största slitaget.

Från Spelsamlarboken, sidan 45: "Skicket på förpackningen brukar vara en pålitlig indikator för hur innehållet ser ut – det är till exempel ovanligt med en sliten manual i en fin förpackning – och därför avser den övergripande kvalitetsbedömningen i första hand skicket på förpackningen."

Värdet utan kassett kan räknas fram ganska bra genom att dra ifrån kassettvärdet. Jag fick en liknande fråga för några dagar sedan, på inlägget Värderingstabellernas aktualitet: NES-G8-SCN, och då bedömde jag värdet på en kartong i kvalitet 4 till 1500 kronor och en manual till 1000 kronor. Ett komplett exemplar värderas i Spelsamlarboken till 3500 kronor och kassetten till 1000 kronor, så där fungerar det att räkna så.

Hur värdet är fördelat mellan kartong och manual är svårare att veta. I kvalitet 2 och 4 kan det nog vara rätt så lika, även om jag i fallet Mr. Gimmick bedömde kartongen som mer värdefull. Rimligen ökar kartongens andel av värdet med bättre skick. Det är till exempel svårt att tänka sig en manual som skulle kunna säljas för 3000 kronor, men för en kartong i nyskick är det inte alls orimligt. Värdeförhållandet mellan kartong och manual varierar också mycket mellan olika spel, till exempel så finns det Dyra A4-manualer till billiga spanska spel. Där är det manualen (A4-pappret) som står för den största delen av värdet.

Just Adventures of Lolo (AV/S) är ett spel där det aktuella värdet sannolikt är bra mycket högre än vad som står i värderingstabellerna. Senast det såldes komplett på Tradera såg det ut så här:

Pris                Kvalitet          Köpare          Säljare           Datum            Auktionsnummer
610                2 (god)           JoelOlofsson  ahnelovs         2011-12-07   144236992

Värderingen försvåras här av att utropspriset var 600 kronor och att det bara var två budgivare i auktionen, och även av att manualen var fin (och kartongen var inte så långt ifrån kvalitet 4). Ändå är det ingen tvekan om att det aktuella värdet är högre än de 120 kronor som står i värderingstabellerna under kvalitet 2. Adventures of Lolo är ett spel som sällan säljs komplett, men jag har det under extra uppsikt.

Sebastian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar