måndag 17 oktober 2011

Lite fakta om Spelsamlarboken

Antagligen har den här bloggen en del läsare som inte har läst Spelsamlarboken och möjligen finns det också några som inte känner till den. Här kommer därför lite fakta. 

Spelsamlarboken utkom för lite drygt ett år sedan och skrevs huvudsakligen under min tid på Lunds universitets författarskola, en utbildning över fyra terminer. Författarskolan har en sida med elevernas publicerade böcker, där Spelsamlarboken är med som en bland ganska många. Det finns även en sida med min klass, den som gick ut 2010.

Förutom Författarskolan och lärare och handledare där så har sättaren Lisa Sjöbloms arbete varit viktigt. Det är hon som står för bokens utseende både inuti och på omslaget. Det är alltså hennes förtjänst att boken ser ut som en bok. Lisa har två bloggar, http://lisasjoblom.blogspot.com/ och http://tailsfromtheburrow.blogspot.com/.

Boken är tryckt i 300 exemplar på Wallin & Dalholm i Lund och utgiven av mig själv på ett förlag som jag har skapat för ändamålet, Spelsamlarboksförlaget. Av de 300 böckerna är väl omkring 170 sålda hittills. Boken säljs i olika internetbokhandlar med Adlibris i spetsen och från från förlaget via bl.a. Tradera. En del böcker har skickats till olika redaktioner för recension, med ett omdöme i BTJ:s katalog som främsta resultat. BTJ är förlagens kanal till de allmänna biblioteken, och ett omdöme från dem innebär att bibliotek köper in boken. Dessutom är det en viktig kvalitetsstämpel. Vilka bibliotek som har Spelsamlarboken kan man se på bibliotek.se, även om förteckningen där är inte helt fullständig. Till exempel så finns Författarskolans version (urversionen) på Språk- och litteraturcentrums bibliotek i Lund, vilket inte framgår av bibliotek.se.

Om innehållet i boken:
Spelsamlarboken är indelad i fyra delar som alla på något sätt relaterar till spelsamlande. I den första delen presenteras NES och SNES och där förklaras det också varför dessa båda är de största samlarkonsolerna. Den andra delen tar bland annat upp mer praktiska frågor om spelsamlande, till exempel hur handeln går till med budgivning och liknande. Här finns också ett avnsitt om kvalitetsbedömning av spel, alltså hur man graderar slitage, något som spelar väldigt stor roll för samlarvärdet. Flera bildexempel finns för varje kvalitetsgrad. Den tredje delen tar upp mer avancerade aspekter av samlandet och här finns också omfattande värderingstabeller som listar värdet på alla SCN-spel till NES och SNES och lite till. Fjärde delen handlar bland annat om hur spelen till NES och SNES står sig i konkurrensen med spel till andra konsoler, dels samtida, dels nutida, när det gäller kvalitet och underhållningsvärde. Är man intresserad av tv-spelens historia har man säkerligen en hel del att hämta i Spelsamlarboken, även om den i första hand riktar sig till samlare. 

5 kommentarer:

 1. Listas inga PAL-spel i din bok? Är mycket sugen på att köpa boken men känner ingen nytta av SCN-spelet för tillfället.

  SvaraRadera
 2. Hej Linus.

  PAL-området är indelat i olika regioner, där Norden har beteckningen SCN. Andra regioner inom PAL-området är till exempel UKV (Storbritannien), ESP (Spanien) och AUS (Australien). Spelsamlarboken listar alltså PAL-spel, men mer specifikt SCN.

  SvaraRadera
 3. Hej Sebastian,
  du råkar inte ha ett ex av spelsamlarboken hemma till salu? Jag råkar ha blivit i akut behov utav senaste utgåvan XD
  Mvh
  Heidi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Jag skickar pm till dig på sndb.

   Radera
 4. hej sebastian! jag köper gärna ett ex av spelsamlarboken ( senaste upplagan ) om du har har några kvar? kan du maila mig på jesper ( at ) ulvelius.se isåfall?

  tack :)

  SvaraRadera