torsdag 6 oktober 2011

Läsarfråga angående R.C. Pro-Am ESP med svensk A4-manual

Det kom en läsarfråga om ett spanskt R.C. Pro-Am med svensk manual, som nu är till salu på Tradera.

Hej Sebastian


Tack för en bra och välskriven samlarbok. Nu har jag bra koll över samlingen.
Min fråga gäller ett R.C. Pro-Am som ligger ute nu.
Det är en spansk version med svensk instruktion på A4.
Vet att Bergsala tog in ett antal titlar med spansk version men har aldrig sett just detta spel.
Är det så ovanligt som jag tror att det är?
Kan du uppskatta värdet ungefär? (verkar finnas stort intresse bland samlare, 1750kr nu)
Finns det fler titlar som gick över från SCN till ESP i slutet av försäljningen? (förutom de 11 spel som är ESP från start)


MVH
Anders i Karlstad

Hej Anders och tack för en intressant fråga.

Ja, det finns flera spel som utkom först som SCN och senare ESP med svenska instruktioner på A4. Zelda II kom först i EEC/SCN med liten förpackning, sedan med stor förpackning och SCN på alla delar, och på slutet också som ESP med svensk svartvit manual. Därutöver finns det ESP-spel med A4-manualer på andra nordiska språk, varav några inte såldes i Sverige. Någon förteckning kan möjligen finnas på NESdb, men det jag hittar nu är bara den här FAQ-tråden.

Svartvita A4-manualer är alltid sällsynta, både till NES och SNES, men när de tillhör ett spel som också finns i SCN-version brukar de inte vara så värdefulla som är tydligen är fallet med R.C. Pro-Am; samlarna brukar föredra den första (SCN-)utgåvan. De mest värdefulla svensksålda ESP-spelen (Panic Restaurant, Hammerin' Harry m.fl.) har utöver manualen också svensk text påklistrad på kartongen. I det här fallet med R.C. Pro-Am är det bara A4-manualen som skiljer det från ett vanligt, spansksålt spel, och ett spanskt R.C. Pro-Am är inte värt mycket. Att A4-manualen värderas så högt (uppskattningsvis cirka 1500 kronor nu när högsta budet är 1750) har väl att göra med att upplagan kan vara i princip hur liten som helst, eftersom tryckkostnaden för ett sådant papper är försumbar. Det kan alltså mycket väl vara så ovanligt som du tror.

En möjlighet är att det inte är fullt så ovanligt och att det finns ett antal samlare som har den här utgåvan, utan att vara medvetna om värdet. Beroende på vad den här auktionen slutar på (även om budet 1750 kronor redan är högt) kan det då komma flera liknande spel till försäljning kort därefter, som kanske går att få betydligt billigare. Då gäller det också att vara uppmärksam på att förfalskningar kan förekomma, för det är verkligen inte mycket som är så lätt att kopiera som ett svartvitt A4-papper.

Så vad slutar då den här auktionen på? Ska värdet på Panic Restaurant och de andra vara vägledande, vilket jag inte tror av skäl som jag har nämnt ovan, så bör slutpriset bli flera gånger högre än nuvarande bud. Hur som helst så är det redan värderat långt högre än ett motsvarande SCN-exemplar och det är ju anmärkningsvärt i sig.

Sebastian

2 kommentarer: