torsdag 1 september 2011

NES 25 år i Sverige

Idag den 1 september 2011 är det precis 25 år sedan Sverige för första gången fick möjlighet att bekanta sig med tidernas viktigaste tv-spel. Nintendo Entertainment System, NES, var förvisso inte den första spelkonsolen, men dess lansering den 1 september 1986 blev starten på en dominans som skulle komma att bli så stor, att Nintendo eller NES under några år faktiskt sågs som en synonym till tv-spel.
Försäljningen började ganska försiktigt med 8200 konsoler under 1986, men därefter ökade populariteten snabbt och toppåret 1991 såldes 104 000 NES i Sverige. Fram till slutet 1996 såldes 420 000 exemplar av konsolen. Bland spelen till NES återfinner man originalen i flera serier som sedan skulle komma att tillhöra de mest betydelsefulla under lång tid framöver, där tre exempel är Super Mario Bros, The Legend of Zelda och Final Fantasy.
Spelarna på NES-tiden var till övervägande delen barn och ungdomar och det var vanligt att tv-spel likställdes med leksaker. Det dröjde många år innan det kom speltidningar som tog tv-spel mer på allvar. Hur som helst så har det gått lång tid sedan dess, och de som spelade NES när de var små är nu vuxna. De minns NES och tv-spel med glädje, kanske rentav som något av det roligaste de gjorde, och en liten del av dem är fortfarande (eller på nytt) så fast vid NES att de idag har blivit spelsamlare.
Som spelsamlare fäster man i regel stor vikt vid spelens skick och att de hanteras mycket varsamt när de är i ens ägo, och har ofta också en målsättning som går ut på att införskaffa alla spel av en viss sort, men inriktningen kan variera mycket mellan olika samlare. NES är den mest populära konsolen att samla på spel till, vilket framgår av det förra inlägget där NES är i en klass för sig när man tittar på hur många spel som har sålts för över ett visst belopp. Att NES har pappersförpackningar till spelen bidrar starkt till de höga samlarvärdena; exemplar i riktigt bra skick är ytterst sällsynta, och priserna ökar kraftigt med bättre skick.
Till NES finns det åtskilliga titlar som ligger rätt så stabilt på ett samlarvärde i intervallet 3000-5000 kronor, om de är i samlarskick och skandinavisk utgåva, och ett fåtal titlar som är dyrare än så. Till saken hör att intresset för NES var i princip obefintligt för omkring tio år sedan, och att ett spel då nästan aldrig kostade mer än en hundralapp, vanligen mycket mindre än så. 25 år efter releasen är NES tillbaka på toppen och inget tycks kunna hota dess ställning som den ledande samlarkonsolen.

Även NES-forumet NESdb uppmärksammar 25-årsjubileet. I helgen kommer de att träffas utanför Göteborg för att fira.

För den som vill läsa mer om NES och spelsamlande finns förstås min bok Spelsamlarboken att köpa hos bl.a. Adlibris. Den finns även att låna på ett antal bibliotek.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa om NES. Själv har jag runt 50 NES-spel hemma, men tyvärr inga rariteter då jag i ett svagt ögonblick för några år sedan sålde hela min ursprungliga samling i vilken ingick bl a Mr. Gimmick.
    En sak jag undrar är hur många titlar som släpptes totalt av Bergsala i Sverige och hur det antalet står sig mot hur många som släpptes i USA och Japan?

    SvaraRadera
  2. Bergsala släppte 209 spel till NES, de sista så sent som 1995. Aladdin och Lion King, de två som gavs ut 1995, verkar inte finnas i japansk version. Ett fåtal spel kom bara ut i Europa eller i Europa och USA, men det totala antalet titlar är mycket större i Japan. Medräknat Famicom Disk System så finns det drygt 1300 licensierade NES-spel i Japan.

    SvaraRadera