onsdag 7 september 2011

Filma sitt spelande

Somligt spelande handlar om att ta del av en berättelse, annat om att klura ut gåtor eller bygga upp något. Ibland handlar det nästan bara om att utföra en prestation.

Framför allt när det gäller att pressa tider så går det ut på att göra samma sak om och om igen och ligga så nära gränsen till misslyckande som möjligt. Att spela på det sättet kallas ibland för ”speedrun”, men då avses i regel hela spel, och speciellt spel där det inte är grundtanken att det ska gå fort. I spel som är gjorda för att pressa tider finns det i regel ett spelläge bara för detta. I F-Zero X heter spelläget Time Attack.

På banan Silence hade jag fram till tidigare i år mitt i särklass mest långlivade rekord; det var uppemot tio år gammalt har jag för mig. Silence är också en av få kvarvarande banor där rekordet inte är satt med någon av svävarna Night Thunder eller Blood Hawk, som på nästan alla banor har smulat sönder resultaten av idogt slit med Twin Noritta. Men det gamla Silence-rekordet var alltså satt innan detta, när jag körde med svävare som Twin Noritta och Space Angler på alla banor. På det gamla Silence-rekordet finns det ingen video, men här nedan är en på det nya. Observera att spöket är spelutvecklarnas ”Staff Ghost” och inte mitt eget gamla rekord. Marginalen till mitt eget rekord är minimala åtta tusendelar.Att få ett resultat på film kräver förstås sina uppoffringar. Låt säga att det krävs omkring 100 försök innan man får till ett lyckat lopp och rekordet är i hamn. Alla dessa försök måste filmas, så det gäller att se till att ha batteri och minne så det räcker. Antingen så får man filma varje lopp för sig eller så filmar man många försök i följd. Oavsett så måste filmklippen sedan sorteras i datorn, och det blir förstås enklare om varje fil är ett lopp. De flesta försöken kan sorteras som helt misslyckade, men innan man slår rekord är det vanligt att man i något försök har ett lopp som en bra bit på vägen är bättre än det som senare blir rekordet, men där någon miss gör att man avbryter; det blir lätt så när man i varje moment försöker ligga på gränsen till krasch. Dessa partiellt mycket lyckade lopp, för att ta ett exempel, är också värda att spara. Kanske har man också noterat ny ”maxspeed” eller ”best lap” i något av loppen som inte blev rekord. Det blir alltså en hel del administration om man ska ha det på film, och man får räkna med att administrationen tar väl så mycket tid som själva spelandet. Men vill man kunna dela med sig av sina resultat är det nästan ett måste att filma sitt spelande.

2 kommentarer:

  1. Det är i sådana lägen det är smidigt att kunna spela in direkt till hårddisk i t.ex. DVD-inspelare eller modernare apparat. Bara att spela in allt och sen spara den bra biten. ;-)

    Hörde inget ljud, var tog det vägen?

    SvaraRadera
  2. Ljudet är en annan nackdel. Man måste egentligen ha mikrofonen väldigt nära högtalaren för att det ska bli acceptabelt ljud, och jag har mikrofonen inbyggd i digitalkameran. Ljudet är mycket tyst, men det finns faktiskt. Vid 0:36 kan man t.ex. höra "You got boost power". Musiken hör man nästan inte alls.

    SvaraRadera